Kako popraviti automobil bez odlaska kod mehaničara

lefindes auto delovi beograd

Kada sami obavljate popravke i održavanje automobila, uvek je dobra ideja imati priručnik za popravku automobila pri ruci. Naravno veoma je bitno da auto delovi budu proverenog kvaliteta da bi Vaša popravka bila uspešna.

Tradicionalni, štampani priručnici, međutim, mogu biti nezgrapni i možda neće uvek imati sve informacije koje su vam potrebne. Štaviše, ne možete tražiti pojašnjenje od štampanog priručnika u slučaju da ne razumete deo uputstava. Sve je to razlog zašto internet postaje sve više mesto gde mnogi vlasnici automobila posećuju da bi dobili odgovore na svoja pitanja o upravljanju automobila. Evo nekih resursa za popravku automobila koje možete pronaći na mreži koji mogu dopuniti tradicionalni priručnik za popravku proizvođača.

Haines

Haines je poznati izdavač priručnika za popravku automobila. Na veb lokaciji Haines Online možete naručiti štampane priručnike za širok izbor marki i modela za 25 USD plus isporuku. Međutim, pored tradicionalnih priručnika, veb lokacija takođe ima gomilu korisnih, veoma dobro proizvedenih video zapisa sa putstvima.

Ovi video snimci vas uče kako da obavljate osnovne i malo napredne postupke popravke i održavanja automobila. Sve od zamene ulja do zamene polomljenih pukotina.

All data-baza podataka

ALLDATA pruža vodič za rešavanje problema i informacije o tehničkim specifikacijama profesionalnim auto prodavnicama i dilerima. Veb lokacija ALLDATAdii.com je kompanija koja nudi prosečnog vlasnika automobila koji traži izvor informacija o upravljanju automobila profesionalnog nivoa. Za 27 dolara godišnje dobijate pristup kompletnoj bazi podataka za jednu marku i model vozila. Uz ovu pretplatu dobijate detaljne vodiče, dijagrame i priručnike za štampanje. Takođe dobijate pristup oglasnim tablama na kojima možete postavljati svoja pitanja drugim vlasnicima automobila, što je odličan resurs za jedan trenutak kada se nađete zatečeni zbog posebno zbunjujućeg problema sa automobilom.

Besplatni vodiči za popravke koji su kreirali korisnici

Konačno, postoji ogromna količina korisničkih vodiča i video zapisa za popravku automobila. YouTube je, na primer, odlično mesto za pristup vodičima sa uputstvima korak po korak o tome kako da izvršite osnovne, kao i složene popravke automobila. Kvalitet ovih kanala varira, ali uz malo pretraživanje možete pronaći neke prilično dobre. Veb lokacija FreeAutoRepairManualz je takođe dobar resurs, posebno za one koji traže specijalizovane vodiče za određene modele automobila i vrste popravki.

Nekada je potrebno oobratiti se profesionalnim servisima za popravke koje iziskuju određene alate kao što su: kompresor klime, set kvacila sa plivajucim zamajcem ili poravke motora.

Ukoliko se odlučite da ipak sami uradite popravku na Vašem automobilu pratite savete na sajtovima koje smo Vam predložili I većinu stavri ćete moći uraditi po principu “uradi sam”.