Kako da znate da ste spremni za vozački ispit?

Kako da znate da ste spremni za vozački ispit?
Kako da znate da ste spremni za vozački ispit?

Veliki broj kandidata, naročito mlađih godina, ima veliki problem sa izlaskom na vozački ispit. Najpre zbog stresa i nesigurnosti.

I pored obimnih i modernizovanih priprema u auto školi, za većinu ljudi vozački ispit važi za jednu od najstresnijih situacija uopšte.

Mnogi kandidati nikada nikada nisu sigurni da su spremni za vozački ispit. Instruktori Auto škole Fest nas savetuju kako da se adekvatno pripremimo za polaganje vozačkog ispita i kako da budemo sigurni da smo spremni.

Izborite se sa stresom

Neke osobe su prirodno podložnije stresu, dok se kod drugih to ređe dešava. Sklonost ka stresu zavisi od strukture ličnosti i ličnih navika. Većina kandidata priznaje da je pod stresom u vreme polaganja vozačkog ispita, kako teorijskog, tako i praktičnog dela.

Različite osobe se na različit način bore protiv stresa. Ipak, jedno je sigurno stres je daleko manje prisutan i lakše se pobedi ukoliko se na vozački ispit kandidat pojavi spreman. Ukoliko kandidat nije siguran u svoje znanje i veštine imaće i dodatni teret u vidu znojenja ruku, lupanja srca, nervoze, pa čak i kratkotrajne „oduzetosti“ zbog koje se prave nemale greške.

Kada je osoba pod stresom treba da diše duboko i pokuša da zaustavi dah na par sekundi. Na taj način se usporavaju otkucaji srca i osoba se polako smiruje. Pre polaganja vozačkog ispita se ne preporučuje korišćenje nikakvih lekova za smirenje, ni alkoholnih pića jer drastično smanjuju sposobnosti vozača! Kandidati za polaganje vozačkog ispita treba da na ispit dođu sveži i naspavani, i da pre polaska doručkuju kako ne bi imali pad šećera. 

Proverite svoje znanje online

Ukoliko ste završili teorijsku obuku i treba da izađete na testove provežbajte online na sajtu auto škole. Redovno vežbanje online testova omogućava kandidatu da bude u potpunosti spreman pre testiranja i otkloni eventualne nedoumice. Budućim vozačima najteže pada rešavanje prvenstva prolaza na raskrsnicama, ali neograničenim korišćenjem online testova omogućava se da se ova važna stvar lako savlada.

Jedina mana online testova je to što drugi sadržaji na internetu mame kandidata i odvlače mu pažnju. Kao i kod svakog učenja, neophodno je ostati dosledan.

Fokusirajte se na vozačku obuku

Vozačka obuka za B kategoriju nije nešto što se obavlja usput. Svaki kandidat, bez obzira na svoje sposobnosti, treba da uloži trud i energiju u učenje saobraćajnih propisa i tehnike vožnje.

Dakle, na teorijskim i praktičnim časovima treba biti koncetrisan i aktivno učestvovati, što znači da treba pitati sve što nije jasno. Iskusni instruktori su tu da vam razjasne sve pojedinosti koje vas dovode u nedoumicu.

Ukoliko imate problem sa koncentracijom preporučujemo vam da primenjujete vežbe koncentracije. Probajte da steknete utisak o veličini vozila kako bi vaše kretanje bilo što tačnije i sigurnije. Za to vam je potrebno dosta ponavljanja i fokusiranosti na vožnju i automobil.

Ponavljanje je majka znanja

Ponavljajte naučeno gradivo jer mnoge stvari možete zaboraviti zbog velikog broja novih informacija. Pored materijala koji dobijete u auto školi, u svoj rokovnik beležite sve što smatrate da je bitno tokom vozačke obuke (i praktičnog dela) da bi vam kasnije bilo lakše da ponavljate. Kada ste sami i opušteni probajte da se prisetite situacija u kojima ste se našli tokom časova vožnje i šta vam je instruktor savetovao.

Kada znate da ste učinili sve što je bilo do vas, odnosno savladali ste sve što je predviđeno programom auto škole, spremni ste da izađete na vozački ispit. Ukoliko vam nije bilo dovoljno predviđenih 40 časova praktične obuke, ne oklevajte da uzmete još časova kako biste bili sigurni u svoju vožnju.

Maja Mijajlović

Exe-Net