Iznad Stare ciglane otkriven mural i najavljena blokada Mokranjčeve ulice u Nišu

Nakon nekoliko protesta zbog najave izgradnje naselja sa 2.500 stanova iznad Stare ciglane u Nišu, iz Udruženja “Nišlije da se pitaju” predstavili su mural sa različitim motivima i stihovima poznatih srpskih pesnika i najavili da će proteste radikalizovati blokadom Mokranjčeve ulice.

Iako postupak restitucije još uvek nije okončan, a ni zvanično rešenje doneto, odlukom Skupštine Grada Niša koja je održana 14. februara promenjen je Plan detaljne regulacije i javna namena zemljišta iznad Stare ciglane na Paliluli gde će biti izgrađeno 2.500 stanova.

Zbog toga je Udruženje “Nišlije da se pitaju” poslednjih meseci organizovalo nekoliko protesta koji su nazvali “Stop urbanističkom nasilju”.

Kako bi nadležnima pokazali šta Nišlijama znači prostor iznad Stare ciglane, kao i to da su i dalje protiv betoniranja zelene površine, oslikan je mural, za koji u ime udruženja Tamara Milenković Kerković kaže da predstavlja vrednosti za koje se bore.

“Na muralu kao obliku gradske umetnosti su predivna priroda, planinski usponi i cvetne livade, cvetovi trešnje, maslačka, puževi, ptice i kornjače povezani stihovima naših najvećih pesnika i pisaca – Njegoša, Čika Jove Zmaja, Mike Antića, , naših Nišlija Branka Miljkovića i Duška Radovića, uz poruke Dostojevskog da će „lepota spasti svet“ i Njegoševe da će „pokolenja dela da sude“”, navode .

Dodaju da mural simbolizuje vrednosti za koje se „Nišlije da se pitaju“ bore – Popovića park za sve Nišlije, umesto betonskog naselja od 2500 stanova čiji je jedini interes profit preduzeća „Teming“ , jer je, kako saopštavaju, oduzimanje javne namene terenima iznad Stare ciglane postalo simbol otimanja Niša od Nišlija.

“Nakon obraćanja svim institucijama, ministarstvima, Agenciji za sprečavanje korupcije, Tužilaštvu i Zaštitiniku graćana, ministru građevine Vesiću, gradonačelnici, gradskom Veću i Skupštini Grada , nakon tri protesta i dve „Antibeton žurke“ na terenu, nakon Zbora građana i Peticije za poništenje Plana generalne regulacije Palilula 2 , zbog ćutanja institucija preostaje samo blokada Mokranjčeve ulice, na koju će pozvati sve Nišlije kojima se Niš oduzima na njihove oči”, rekla je Tamara Milenković Kerković.

Ispred udruženja „Nišlije da se pitaju“ mural su okupljenim Palilulcima ali i Nišlijama iz svih delova Grada predstavili prof. Tamara Milenković Kerković, narodni poslanik u prethodnom sazivu Narodne skupštine i Slaviša Dinić, odbornik u gradskoj opštini Pantelej.

Tamara Milenković Kerković, je istakla da je ovo najveći i najlepši mural u Nišu, sa univerzalnom porukom Dostojevskog da će „lepota spasti svet“ , i da su rešili da se protiv bezumnih odluka gradske vlasti sada bore i lepotom i kulturom.

“Redovni lokalni izbori u Nišu će biti prilika da Nišlije kažu šta misle o otimanju Grada od njih i o investitorskom nasilju koje ova vlast sprovodi ne pitajući Nišlije šta su njihove potrebe”, zaključuju.

Global Digital Clinik