Izložba fotografija i dokumenata: Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu

izložba

U galeriji “Sinagoga”, 25. marta u 13 sati biće otvorena izložba, “Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941 – 1945”.

Iz Narodnog muzeja u Nišu saopštavaju da je izložba nastala kao rezultat istraživanja arhivske građe kao primarnog istorijskog izvora, prvenstveno u fondovima i zbirkama Istorisjkog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva i Vojnog muzeja.

Posetioci će moći da vide arhivska dokumenta i fotografije koje faktografski odslikavaju delovanje jugoslovenskih partizana i borbe za oslobođenje zemlje, uspostavljanje odnosa jugoslovenske narodnooslobodilačke vojske i Crvene armije i njihovu zajedničku ulogu u oslobađanju okupirane teritorije Srbije, navode iz muzeja.

“Ali, s druge strane, oslikavaju i okupaciju zemlje, sudbinu izbeglica i ratnih zarobljenika u nemačkim logorima, stradanje civilnog stanovništva”, saopštavaju iz Narodnog muzeja.

Dodaju da će posetioci moći da vide fotografije i dokumenta iz 30 fondova i zbirki koji se čuvaju u 13 instiucija kulture iz sedam gradova Srbije. Dodatak izložbi predstava deo pod nazivom „Propagandna umetnost u decenijama posle rata“ koji čine eskponati iz umetničke zbirke Doma Vojske Srbije u Beogradu te se mogu videti dela Đorđa Andrejevića Kuna, Dušana Gakovića, Stevana Dukića, Save Sandića, Ota Loga i dr.

Autori izložbe su dr Mirjana Mraović, Nataša Milošević Dulić, dr Jasmina Nikolić i dr Dragana Miloradović a izložba je zajednički projekat Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva, Vojnog muzeja i Medija centra „Odbrana“.

Muzeološku postavku uradio je Vuk Obradović a Jelena Knežević prezentovala je dela iz umetničke zbirke Doma Vojske Srbije u Beogradu, a organizatori izložbe ispred Narodnog muzeja Niš su kustosi Ivana Gruden Milentijević i Nebojša Ozimić.

Iz Narodnog muzeja obaveštavaju da je radno vreme galerije “Sinagoga” od 12 do 18 sati od utorka do petka, vikendom od 10 do 15 sati, a da je ponedeljkom je zatvorena za posetioce.

Dodaju i da svi posetioci moraju da nose zaštitne maske i održavaju fizičku distancu.

Global Digital Clinik