Preminuo Vlasta Velisavljević

vlasta velisavljević

Legendarni glumac Vlastimir Velisavljević preminuo je u 95. godini od posledica koronavirusa, nakon što je primljen u bolnicu 18. marta. Bio je najstariji aktivni glumac u Srbiji, a ostaće upamćen po višedecenijskoj karijeri i nekim od najupečatljivijih pozorišnih, filmskih i televizijskih uloga. Datum komemoracije i sahrane biće naknadno objavljeni, saopštilo je Jugoslovensko dramsko pozorište.

Vlastimir Vlasta Velisavljević je rođen 28. jula 1926. u Beogradu. Glumom je počeo da se bavi 1938. u pozorištu „Roda“, koje je vodila Nušićeva ćerka Gita Predić.

On je 1943. bio uhapšen i odveden u nacistički logor Dortmund Herde, iz kojeg je uspeo da pobegne uz pomoć jednog majstora u fabrici koji mu je dao nemačku propusnicu, zahvaljujući kojoj je uspeo da stigne nazad u Beograd.

Posle rata, sa nekoliko drugova pokušao da pobegne u Ameriku, ali je bio uhvaćen i odveden u zatvor na Adi Ciganliji.

Proveo je i tri godine u zatvoru na Golom otoku, na koji je odveden 1950. godine pošto, kako je sam govorio, nije želeo da izda kuma, pukovnika u JNA, kojeg su optuživali da je staljinista.

Kada je donet zakon o rehabilitaciji, podneo je zahtev i rehabilitovan je kao zatočenik Golog otoka.

Prilikom hapšenja bio je student treće godine Pozorišne akademije u Beogradu, na kojoj je kasnije i diplomirao, u klasi Mate Miloševića u kojoj su bili i Olivera Marković, Đuza Stojiljković, Pepi Laković, Mihailo Viktorović.

U kasnijoj glumačkoj karijeri ostvario je čak 350 uloga u pozorištu, filmu i televiziji. Svakako najpoznatija pozorišna uloga je iz predstave Buba u uhu, koju je više od 1.600 puta igrao na sceni JDP-a.

Od televizijskih uloga, odigrao je oko 150 uloga, a mnogi će izdvojiti ulogu magistra Đorđevića u Boljem životu, a mlađa publika ga se seća po ulozi baba Nate u filmu Mala noćna muzika, Slovo na slovo, Više od igre, Bolji život, Naša mala redakcija, Lift, Montevideo Bog te video, Vojna akademija, Zvezdara, Ulica lipa, Sumnjiva lica, Otvorena vrata, Santa Maria della Salute, Švindleri, i dr.

Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja.

Na Filmskim susretima u Nišu nagrađen je više puta, 2002. godine za ulogu u filmu Mala noćna muzika, 2018. za ulogu u ostvarenju Žaba, 2019. godine dobio je priznanje „Milorad Mandić Manda“ za komičnu ulogu i doprinos razvoju srpske kinematografije za ulogu u filmu Taksi bluz.

Dobitnik je nagrade „Nikola Milić“ festivala Dani komedije u Jagodini za epizodnu ulogu u predstavi Sumnjivo lice 2013, Nušićeve nagrade za životno delo na Nušićevim danima u Smederevu 2014, Specijalne nagrade „Ardalion“ Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu za ulogu Duha u predstavi Hamlet, 2016. godine, Godišnje nagrade JDP-a, Zlatnog ćurana za životno delo na Danima komedije u Jagodini 2017.

Vlasta Velisavljević je dobitnik i Sretenjskog ordena za zasluge koji se dodeljuje povodom Dana državnosti Republike Srbije (2017).

Bio je doživotni počasni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu.