Istraživanje: Nišlije zadovoljne svojim brakovima

Oko 70 posto Nišlija zadovoljno svojim brakom, muškarci više od žena
Oko 70 posto Nišlija zadovoljno svojim brakom, muškarci više od žena

Istraživanje o kvalitetu bračnih odnosa koje su uradili psiholozi Sigurne kuće u Nišu pokazalo je da je skoro 70 odsto anketiranih Nišlija i Nišlijki zadovoljno brakom i bračnim partnerom. 

“Najzadovoljniji su partneri koji su u braku do pet godina, i oni koji su u braku duže od 20 godina.  Uglavnom odluke donose zajednički, a najčešće se sukobljavaju kada je reč o vaspitanju dece i finansijama”, pokazuju rezultati istraživanja.

Psiholog Maja Todorović tvrdi da je istraživanje među građanima Niša pokazalo da na procenu kvaliteta bračnih odnosa ne utiče obrazovanje partnera, ali utiče zaposlenost  i materijalna obezbeđenost.

Među osobama koje su zadovoljne brakom više je muškaraca nego žena, kao i da su brakom zadovoljniji oni partneri koji su se pre venčanja zabavljali duže od godinu dana.

„Oko 75 odsto ispitanika smatra da na kvalitet bračnih odnosa utiče kvalitet seksa u braku“, dodala je Todorović.

Inače, glavni cilj istraživanja je bio da se osnaže parovi u međusobnom odnosu.  

“S obzirom na to da se Sigurna kuća bavi i preventivnim radom, mi ćemo rezultate istraživanja koristiti i u tu svrhu. Želimo da radimo na jačanju partnerskih veza i pre svega na jačanju porodice“, rekla je direktorka Sigurne kuće u Nišu Sonja Šćekić.

Ona dodaje da su ispitanici naveli da je za kvalitetan i uspešan brak neophodno poverenje, tolerancija, ljubav, razumevanje i dobra komunikacija. 

„Veći broj ispitanika konflikte rešava razgovorom, što je dobro, a neznatan broj njih te probleme reši tako što izađe iz kuće ili više ne govore, što dovodi do većih problema. Žene zameraju partnerima nedostatak inicijative, izlazak u kasne večernje sate i vreme provedeno na internetu, dok muškarci zameraju partnerkama tvrdoglavost, nervozu i ljubomoru“, objašnjava Šćekić.

Istraživanje je obuhvatilo 300 građana i građanki Niša.