Investitor u solarne elektrane odustao od Gornjeg Matejevca, ali ne i od Jasenovika

Gradonačelnica Niša danas je objavila da je investitor, koji je planirao izgradnju solarnih panela u selima Gornji Matejevac i Jasenovik, obavestio Grad Niš da je odustao od lokacije u Gornjem Matejevcu, ali da je i dalje zainteresovan za parcelu u Jasenoviku.

Nedavno doneta odluka o vraćanju pašnjaka i utrina u selima Gornji Matejevac i Jasenovik državi izazvala je spekulacije među građanima o nameni te lokacije. Meštani su izražavali nezadovoljstvo zbog nedostatka informacija iz rukovodstva Grada, koje se nije oglašavalo po tom pitanju.

Na današnjoj sednici odbornici Grada Niša su doneli odluku o poništenju prethodne odluke o vraćanju zemljišta u Gornjem Matejevcu državi. To znači da će zemljište ostati u vlasništvu i na korišćenju meštana tog sela. S druge strane, investitor i dalje pokazuje interesovanje za parcelu u Jasenoviku, što otvara mogućnost za buduće pregovore i saradnju.

Ova najnovija vest donekle smiruje tenzije u selu Gornji Matejevac, gde su građani bili zabrinuti zbog neizvesnosti i nedostatka informacija o budućem korišćenju zemljišta. Odluka o poništenju prethodne odluke i zadržavanju zemljišta u vlasništvu meštana predstavlja korak ka očuvanju njihovih interesa i potreba.

Gradonačelnica je istakla da će Grad Niš ostati otvoren za dalju komunikaciju sa investitorom i da će razmotriti mogućnosti saradnje u vezi sa parcelom u Jasenoviku. Ovo otvara perspektive za potencijalni razvoj energetskog sektora na toj lokaciji, ali će se detalji daljih pregovora utvrditi u narednom periodu.

Da podsetimo, više stotina stanovnika Gornjeg Matejevca kraj Niša protestovalo je nekoliko puta ispred Skupštine grada Niša zbog odluke da se posle tri decenije korišćenja tom selu oduzme 40 hektara pašnjaka na brdu „Beli vrh“. Tada su rekli da je obrazloženje o oduzimanju zemljišta, usvojeno na sednici gradske skupštine, protivzakonito i suprotno interesima meštana.