Saveti za efikasno održavanje travnjaka 

Ukoliko ne planirate da angažujete nekoga da vam održava dvorište, već planirate sami to da radite, trebalo bi da znate da postoji nekoliko olakšica koje možete koristiti. Na taj način će vaš travnjak biti zelen, bujan i sjajan. 

Efikasno održavanje travnjaka zahteva pažnju, strpljenje i doslednost, ali donosi izvanredne rezultate. Uz odgovarajuću pripremu, pravilno zalivanje i održavanje, kao i savete koji slede, posao oko dvorišta vam neće oduzeti puno vremena.

Prilagodite košenje godišnjem dobu

Najbolja visina sečiva za košenje trave zavisi isključivo od doba godine, vremenskih uslova i regiona. U proleće je prvo košenje izuzetno važno, jer ono uklanja oštećenu travu i podstiče rast novih izdanaka. Kako bi trava bila što gušća, najbolje bi bilo pokositi je nešto niže.

Leto u toplim klimatskim regionima i visoke temperature mogu stresirati travu, pa je bitno održavati vlagu u tlu. Najpraktičnije je redovno košenje, ali nešto više nego u proleće. Malo viša trava će bolje zadržavati vlagu, brže rasti i biti zelenija.

Jesen je vreme kada se travnjak priprema za zimu. U tom periodu bi bilo najbolje da se kosačice nešto ređe koriste, kako bi korenje ojačalo i pripremilo se za hladne dane. 

Pored toga, trebalo bi da uklonite opalo lišće, jer ono može zadržati previše vlage, što kasnije može dovesti do pojave buđi. Zimi se travnjaci uglavnom ne kose, a trebalo bi izbegavati hodanje po zamrznutoj travi kako se ne bi oštetilo korenje.

Redovno oštrite sečivo kosačice

Kako bi košenje trave bilo ravnomerno i ujednačno, bitno je da sečivo bude naoštreno. Na taj način će oštrica pružiti čist rez, dok tupi noževi mogu izazvati trganje trave. Oštećena trava često postaje žuta, zahteva više vode i hranljivih materija za oporavak i podložnija je napadima insekata. 

Neujednačeno sečivo može stvoriti različite probleme i oštetiti ležajeve kosilice. Da do toga ne bi došlo, preporučljivo je da se redovno oštri i balansira, barem nekoliko puta godišnje. U slučaju da često nalećete na kamenje ili druge prepreke koje tupe sečivo u dvorištu, možete i češće to raditi.

Pravilno navodnjavajte travnjak

Nekoliko temeljnih zalivanja može biti bolja opcija od prečestog korišćenja prskalica. Upotreba pumpe za vodu je neophodna kako bi se dovoljna količina vode iz bunara dopremila za zalivanje travnjaka. 

Natapanje zemljišta je važno za razvoj dubokog korenja kod biljaka. Dok lagano prskanje samo vlaži površinski sloj trave i tla, a time koren raste veoma plitko i zahteva češće zalivanje.

U redovnim uslovima, travu bi trebalo navodnjavati na svaka tri do četiri dana, dok je leti to skoro svaki dan. Ukoliko nekada i preskočite da ga zalijete, primetićete da trava počinje da vene i gubi boju, ali to je samo znak da mu je potrebna voda. 

Najbolje vreme za zalivanje je rano ujutru, negde do devet sati. Zemljište bi trebalo natopiti do dubine korena trave, što obično iznosi oko 15 do 20 centimetara. Na taj način će se korenje razvijati na većoj dubini, što znači da će travnjak biti otpornij na sušu.

Kosite travnjak na određenu visinu

Prilikom košenja trave, preporučljivo je košenje gornje trećine lista. Taj deo vlasi trave je vrlo tanak i brzo se raspada prilikom košenja, što može pružiti ostatku travnjaka određenu količinu potrebnog azota. 

Takođe, oni pomažu u zadržavanju vode i sprečavaju razvoja korova, pa ih nakon košenja ne bi trebali sklanjati. Dok prekomerno košenje i uklanjanje donje dve trećine može oštetiti korenje trave i izložiti stabljiku suncu. Zato, ako vam je cilj da trava bude zelena i negovana, ne bi trebalo da je previše skratite u letnjim mesecima.

Najbolje vreme za košenje trave je kada nema kiše i trebalo bi da izbegavate najtopliji deo dana, jer to nije povoljno za biljke. Takođe, trebalo bi redovno da čistite kosilicu i sav alat koji koristie, a najbolji uređaj za to su perači.

Obratite pažnju na đubrenje

Svakoj biljci je potrebna određena količina đubriva kako bi bila što zdravija i otporna na insekte koji je napadaju. Isto tako je i sa travnjakom. Kako bi se sprečio razvoj korova i drugih biljaka koje suzbijaju rast trave, potrebno je preduzeti nekoliko mera.

  • Najpovoljniji period za uništavanje korova je rano proleće i leto, pre nego što uspeju da razviju koren, formiraju seme i prošire se.
  • Za različite korove će vam trebati drugačija sredstva za njihovo suzbijanje. Travnati korovi, poput pirevine, najbolje se uništavaju određenim herbicidima. Širokolisni korovi se najefikasnije suzbijaju prskanjem lišća pojedinačnih biljaka.
  • Redovno đubrenje u jesen pomaže oporavku trave od letnje sezone i podstiče rast korena. To može trajati i nekoliko nedelja nakon što prestane rast nadzemnih delova biljke, što pomaže travi da preživi zimu. Pravilno đubrenje između sezona pomaže travnjaku da ostane zelen i sjajan.
  • Koje god proizvode da koristite, uvek pročitajte uputstva na pakovanju proizvoda. Neki herbicidi zahtevaju vlažne uslove za efikasnost, dok drugi mogu postati beskorisni ako se natope vodom. 

Aeracija je veoma bitna za travnjake

Da biste ostvarili veću prozračnost zemljišta i ubrzali rast trave, trebalo bi da redovno praktikujete aeraciju. Ovim postupkom se mali čepovi u zemlji uklanjaju, kako bi došlo do poboljšavanja interakcije između vazduha i zemlje. 

Pritom, prodor vode i hranljivih materija dublje u tlo se olakšava, smanjuje se zbijanje tla i otvara prostor za rast korena. Idealno vreme za aeraciju je jesen, jer tada trava prestaje konstantno da se gazi.