Gimnazija Bora Stanković u Nišu ove godine formira dva IT odeljenja

IT day Bora; Foto: Gimnazija
IT day Bora; Foto: Gimnazija "Bora Stanković" Niš

U svim osnovnim školama u Srbiji je organizovan Info dan, tokom kojeg su se učenici osmog razreda informisali o uslovima za upis u specijalizovana IT odeljenja u gimnazijama.

Prošle godine bilo je 13 odeljenja, a ove godine se za formiranje IT odeljenja prijavila 71 gimnazija.

Reč je o odeljenjima koja će u gimnazijama pohađati učenici koji imaju posebne sposobnosti za računarstvo i informatiku, a koji će osim tradicionalnih gimnazijskih predmeta imati i druge predmete, poput programiranja, primene računara, baze podataka, veb programiranja.

Predviđeno je da IT odeljenja imaju po 20 učenika, koji će se na časovima informatičkih i programerskih predmeta deliti na grupe. Škole su opremile kabinete za ovaj vid nastave, a nastavnici informatike biće obučeni za nove predmete.

IT day Bora; Foto: Gimnazija "Bora Stanković" Niš
IT day Bora; Foto: Gimnazija “Bora Stanković” Niš

Gimnazija “Bora Stanković” u Nišu prošle godine imala je jedno takvo odeljenje.

“Država je dozvolila, konkurisali smo sa dva odeljenja, dakle primamo 40 učenika. Trenutno pripremnu nastavu pohađa 57 učenika”, kaže Dejan Pejčić, profesor informatike u Gimnaziji “Bora Stanković”.

Inače, u ovoj niškoj gimnaziji prijemni ispit za IT odeljenje polagaće učenici iz Nišavskog i Topličkog okruga plus Orahovac (KiM).

Prijemni ispit za IT odeljenja je 3. juna, a prijave za upis traju do 14. maja.

Učenici koji žele da upišu ovo odeljenje polažu prijemni ispit iz matematike.

Na prijemnom ispitu zadaci će biti srednjeg i naprednog nivoa, a za pripremu  se mogu koristiti zbirke zadataka za pripremu završnog ispita.

U Nišu se, osim Gimnazije “Bora Stanković” interesuje i privatna škola Metropoliten IT gimnazija (u osnivanju).

Prema podacima Narodne banke Srbije IKT sektor jedan je od najperspektivnijih sa godišnjim  rastom izvoza od 20 odsto u poslednjoj deceniji.  Srbiji u ovom trenutku nedostaje oko 15. 000 IT stručnjaka.

Spisak gimnazija u kojima već postoji IT odeljenje:

  1. Prva Beogradska
  2. Prva Kragujevačka
  3. Jovan Jovanović Zmaj, Novi Sad
  4. „Bora Stanković“, Niš
  5. Gimnazija u Šapcu
  6. Gimnazija „Svetozar Marković“, Jagodina
  7. Gimnazija u Sremskoj Mitrovici
  8. Gimnazija „Sveti Sava“ Požega
IT day Bora; Foto: Gimnazija “Bora Stanković” Niš

Odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku jedan su od načina na koji obrazovni sistem nastoji da odgovori na potrebe tržišta rada.

Specijalističkim obrazovanjem srednjoškolaca koji imaju izražene digitalne kompetencije povećava se kvalitet sutdenata IT smerova različitih fakuleta.

Digitalna pismenost, poznavanje programiranja i baza podataka koje će učenici steći u gimnazijskom IT-odeljenju biće krucijalne za njihov dalji razvoj.

Osim prohodnosti na fakultete koji školuju IT stručnjake, maturanti ovih odeljenja mogu da nastave studije i u drugim oblastima i tako probiju put ka digitalizaciji u poljoprivredi, zdravstvu i energetici.

Takođe, zahvaljujući kompetencijama, ovi učenici mogu odmah po završetku gimnazije biti deo inovativnih startap kompanija.

Učenici koji su završili gimnazijska IT odeljenja svoje znanje, veštine i stavove su već uspešno iskazivali na konkursima koje su raspisivale telekomunikacione kompanije.

Naročito su velike uspehe pokazali u veb-dizajniranju i kreiranju aplikacija za mobilne telefone

Dan devojaka u IKT-u

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija ove godine obeležiće Međunarodni dan devojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama u četvrtak, 26. aprila.

To je osma godina zaredom kako Srbija učestvuje u proslavi ovog dana. Do sada je preko 300.000 devojaka i mladih žena učestvovalo u više od 9.000 proslava ovog dana u 166 zemalja.

U Nišu će na ovaj dan preduzeća i kompanije otvoriti  svoja vrata za posete

Međunarodni dan devojaka u IKT-u je ove godine posvećen preispitavanju rodnih predrasuda I stereotipa u svetu rada.

“Istraživanja su pokazala da devojčice ne biraju svoje zanimanje zato što im se dopada, već pokušavaju da zadovolje očekivanja okoline svojim izborom, a onda često završe radeći poslove koje ne žele. Zato se i obeležava Dan devojčica kao podsetnik svim devojčicama i devojkama da budu slobodne da se bave onim što ih stvarno interesuje”, kažu u Kancelariji za mlade Grada Niša.

Preduzeća i kompanije koja će 26. aprila u periodu od 11 do 14 sati ugostiti devojčice i devojke od 15 do 35 godina su: Younify, ING software, HTEC Group i Seavus.

“Zainteresovane devojčice i devojke koje žele da upoznaju žene koje uspešno rade “muške” poslove i čuju  nešto više o njihovim iskustvima u poslovnom svetu, o mogućnostima i rizicima, ali i da ih svojim govorima motivišu da izaberu IKT zanimanje trebalo bi da se prijave na ovaj link, preko koga će biti obaveštene o tačnom vremenu posete”, navode u Kancelariji za mlade.

Global Digital Clinik