Aplikacije učenika Gimnazije Bora Stanković iz Niša među pet najboljih u Srbiji

Pobednički timovi mts app konkursa; Foto: MTS, gimnazija
Pobednički timovi mts app konkursa; Foto: MTS, gimnazija "Bora Stanković"

Na ovogodišnjem „mts app konkursu“ učenici niške gimnazije “Bora Stanković” napravili su dve od pet najboljih aplikacija u Srbiji i plasirali su se na regionalno takmičenje u Beogradu  na kome će učestvovati učenici iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Pobedničke aplikacije Gimnazije „Bora Stanković” su: “Solve & Share” tima “LeVel” i aplikacija “Eduno” tima “Prvaci”.

Kreativnost i praktičnost učenika gimnazije “Bora Stanković” donele pobedu

Tim “LeVeL” koji su činili Vuk Bibić, Luka Pavlović i Lazar Minić iz odeljenja IV1 kažu da je aplikacija “Solve & Share” društvena mreža koja omogućava učenicima da međusobno dele zadatke iz oblasti matematike, fizike i hemije i predlažu njihova rešenja.

“Solve&Share” daje mogućnost da se na lak način, uz opis, sliku ili crtež predstavi problem, odnosno rešenje, ponosno objašanjavaju učenici Gimnazije “Bora Stanković”.

Drugi tim “Prvaci” koji su činili Jelena Blagojević, Nikola Ilić i Nikola Mitrović iz odeljenja I1 osmislili su apliakciju “Eduano” koja učenicima omogućava efikasno planiranje vremena i školskih zadataka.

“Pored toga što im pomaže da ne zaborave važan test ili domaći zadatak, nudi im i mogućnost kreiranja odeljenja kojim se mogu služiti i drugi đaci”, kažu pobednici konkursa iz tima “Prvaci”.

Mentori učenika bili su profesori Mitar Krstović i Mirjana Mladenović.

“U našoj školi postoji specijalno odeljenje za talentovane učenike u računarstvu i informatici. Učenici  su posvećeni IT-iju jer su mobilne aplikacije nešto sa čim su oni u kontaktu svakog dana. To njima leži i rezultati su fantastični. Imponuju nam ove dve nagrade”, kaže professor Mitar Krstović.

Na ovom konkursu učestvovalo je 14 gimnazija iz Srbije koje rade prema programu namenjenom talentima na polju matematike, informatike i računarstva, a u konkurenciji za nagrade bile su 22 aplikacije.

„Regionalni app izazov“ biće održan u Beogradu, kada će se pobednici konkursa naći u konkurenciji sa timovima iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore i dobiti mogućnost da se izbore za prvu nagradu – odlazak u Berlin na jednu od vodećih IoT konferencija, ili da osvoje specijalnu nagradu za inovativnost.

Global Digital Clinik