Forum mladih naučnika u Nišu: Meksiko država domaćin

Prva tehnička škola „Milutin Milanković“ u Nišu u saradnji sa humanitarnim portalom „Nađi Raula“ i Ambasadom Meksika u Beogradu, organizuje 16. marta „Forum mladih naučnika – pridruži se“, koji će se održati u Nišu, u velikoj sali Univeriziteta.

IV Forum mladih naučnika

Među panelistima se očekuju mladi talenti među kojima i Đorđe Ogrizović, najbolji mladi naučnik na svetu, zatim predstavnici obrazovnih institucija, Ambasade Meksika i predstavnici Grada Niša ,resornih ministarstava itd.

Ideja o održavanju Foruma potekla je od Jovana Milića, tada učenika ove škole, a sada je student treće godine Mašinskog fakulteta u Nišu.

„Pripremali smo se za takmičenje iz robotike. Kada smo se pripremili, saznali smo da nemamo dovoljno novca za putne troškove. Sav naš trud je bio uzaludan. Cela ta situacija me je podstakla da oformim događaj putem koga će se govoriti o problemima mladih talenata”, kaže Jovan Milić, idejni tvorac Foruma.

Do sada je bila prakse, da se svake godine govori o određenim problemima mladih talenata, a ovog puta će se promovisati uspeh mladih talenata iz Niša, dodaje Milić.

Podsetimo, prve godine Foruma obezbeđene su mesečne kartice za siromašne đake i student.

Druge godine na Forumu mladih naučnika podneta je inicijativa za zasnivanje Fonda za mlade talente i naučnike, a od tada je praksa da određena država posetiocima Foruma predstavlja svoj obrazovni sistem.

Na prethodnim skupovima niški srednjoškolci i studenti su mogli da se upoznaju sa obrazovnim sistemima Indije, Nemačke I Izraela.

Sajam tehnike i informatike u Nišu

Dan pre Foruma, 15. marta održaće se Sajam tehnike i informatike u holu Prve tehničke škole „Milutin Milanković“.

„Želimo da prisutnima predstavimo sve ono što mi kao škola radimo. Doćiće učenici, njihovi profesori, roditelji sa decom. Pored naših učenika, predstavićemo i par učenika osnovnih škola sa njihovim eksperimentima“, objašanjava Slavica Jukić, direktorka PTŠ „Milutin Milanković“.

Sjedinjene Meksičke države predstavljaju politički entitet koji je nastao u 19. veku. Prema Svetskoj turističkoj organizaciji, Meksiko privlači najviše stranih turista u Latinskoj Americi, dok je u svetskimrazmerama na desetom mestu. Tome doprinose i kulturni i prirodni lokaliteti koje je Unesko uvrstio u Svetsku baštinu. U Meksiku se nalaze brojni Univerziteti, na kojima student iz cele Evrope izučavaju različite nauke. Tri Meksikanca su do sada dobila Nobelovu nagradu.

U sklopu svečanog otvaranja Foruma biće predstavljeni i promo film „Oni dolaze“, u kome će se predstaviti po tri najbolja mlada talenta iz Srbije i Meksika.

Na Forumu će govoriti Gabrijela Grujić, pomoćnica Ministra za dualno obrazovanje, a Forum će svečano otvariti Nj.E. Marko Antonio Garsija Blanko, Ambasador Meksika u Srbiji.

Global Digital Clinik