Doktorka Ljuština: Kažnjavaju me zbog potpisa, daću otkaz jer neću da trpim pritiske

Doktorka
Saša Ljuština. Izvor fotografije: luftika.rs

Doktorka Saša Ljuština, koja radi na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, potpisnica je otvorenog pisma. Ona i više od 2.000 lekara kritikuju popuštanje epidemioloških mera u predizbornom periodu i traže novi Krizni štab.

Doktorka za Insajder kaže da je na poslu doživela svojevrsno kažnjavanje jer je potpisnica proglasa „Ujedinjeni protiv kovida“, te da će dati otkaz jer ne želi da trpi pritiske samo zato što je rekla svoje mišljenje.

Ljuština za Insajder navodi da joj je juče, nakon što je potpisala peticiju, direktor rekao da se iseli iz sobe u kojoj boravi na poslu.

„To su naše lekarske sobe, u jednoj sobi je načelnik Odeljenja i postoje još dve sobe gde su najstariji specijalisti. Mi tu pišemo radove, pričamo s pacijentima. Nisam se iselila, očekujem da mi se prvo objasni razlog. Svako može da se raspita kako radim svoj posao. Ako ima bilo kakvih stručnih propusta, direktor može da me pozove na razgovor i da me kazni. Ali da me neko kažnjava jer sam iznela svoje mišljenje, to neću da trpim. Radim ovaj posao 20 godina. Svakako neću da ostajem na klinici, daću otkaz“, kaže doktorka.

Ljuština ističe da od kada je počela epidemija nije uzela ni dan odsustva, iako kod kuće ima dve kćerke mlađe od 12 godina.

„Kada je počela epidemija nikome nije bilo svejedno, svi smo bili uplašeni. Imam kući decu kojoj mogu da prenesem infekciju. Ali mi smo taj poziv izabrali i stoički podnosili celu situaciju. Imali smo mnogo dežurstava po 24 sata i bili jako opterećeni jer smo u jednom trenutku bili jedina ginekološko-akušerska klinika koja je radila sa nekovid pacijentima“, dodaje.

„Krizni štab treba da nam daje prave informacije, i da radi ono što nalaže struka“

Na početku epidemije, kaže, imala je apsolutno poverenje u Krizni štab, uključujući i momenat kada je rečeno da je virus pobeđen.

„Mere su potom ukinute naprasno. Nama sad dolaze i nekovid i kovid pacijenti, ali i oni koji ne znaju da su zaraženi. Ali dobro, to je naš posao. Ja samo tražim da se politika ne meša u struku. Nikada nisam bila član nijedne političke partije, niti simpatizer. Krizni štab treba da nam daje prave informacije, i da radi ono što nalaže struka“ poručuje doktorka.

Navodi da ne zna koji su bili motivi Kriznog štaba za dopuštanje masovnih okupljanja, ali da kao doktorka zna da su svi naučeni da odluke donose polako i promišljeno.

„Tako da ne mogu da verujem da ljudi iz Kriznog štaba koji su toliko iskusni tako naglo donose odluke. Učeni smo da ne brzamo, da ne bismo kasnije bili iznenađeni. Sada više ni ne slušam konferencije za javnost. Radim svoj posao, štitim porodicu i sebe“, dodaje.

Lekari koji su potpisali proglas u svakom smislu žele da budu izuzeti iz politike i nisu istupili ispred bilo koje političke opcije.

Naprotiv, sve vreme pokušavamo da ne nasedamo na provokacije i vlasti i medija koji pokušavaju da predstave naš postupak kao politički, opozicioni. Za sebe garantujem da ovo ne radim iz političkih razloga. Uradila sam ovo za svoje kolege, ugroženi su ljudi, zdravstveni radnici, naše porodice. Znam kakva je situacija kolegama u crvenim zonama, to je neobjašnjivo kroz šta prolaze. Ali i mi u nekovid bolnicama, koje niko ne spominje, i te kako radimo lavovski posao. Ja samo želim da dam neki svoj glas, doprinos, da mogu da pogledam u ogledalo sebe, a svoju decu u oči. Nisam ni na čijoj strani, ovde je u pitanju zdravlje i struka“, poručuje doktorka Saša Ljuština.

Inače, danas je objavljena poruka koju je ova doktorka poslala u Vajber grupi „Ujedinjeni protiv kovida“, a u kojoj objašnjava situaciju na poslu. Upitan da prokomentariše situaciju u kojoj se našla doktorka Ljuština, ali i generalno pritiske koje trpe potpisnici proglasa, ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je juče da ih “niko neće dirati”.

„Nismo mi neko plemensko društvo, nemojte nas vređati, ne da ćemo ih zaštititi, nego ćemo se pridržavati onoga što su tražili“, poručio je ministar zdravlja.

Doktorka Ljuština je sa više od 2.000 kolega potpisala otvoreno pismo Vladi i ostalim nadležnim institucijama.

Zahtevi lekara:

  • da se javnosti objasni nadležnost nad bazom iza COVID portala,
  • da se organizuje postupak pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, obolelih i umrlih od kovida-19, kako u opštoj populaciji, tako i među zdravstvenim radnicima.
  • nezavisnu istragu; ukoliko se utvrdi da su podaci bili namerno zataškavani, za odgovorne koji su u tome svesno i namerno učestvovali treba tražiti profesionalnu, a i svaku drugu odgovornost.
  • da odgovornost za nastalu štetu preuzme Krizni štab u celini.
  • da se formira novi Krizni štab koji bi činili eksperti sa dokazanim stručnim i moralnim kvalitetima. Javnosti i novim članovima bi pod hitno trebalo razjasniti uzroke neuspeha trenutnog Kriznog štaba.
  • da se stane na put zastrašivanju i politizaciji koji i inače, a naročito u epidemiji, ometaju dobru praksu i narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika.

Izvor: Luftika