Ujedinjeni protiv kovida: Lekari zahtevaju promenu Kriznog štaba

ujedinjeni protiv kovida
Izvor: ujedinjeni-protiv-kovida.net

Ujedinjeni protiv kovida je neformalna inicijativa putem koje su se lekari obratili Vladi Srbije sa svojim zahtevima.

Ujedinjeni protiv kovida je neformalna inicijativa, nastala iz, kako kažu, moralne i profesionalne obaveze. Njihov cilj je da ukažu na ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo. Javno istupanje smatraju jedinim rešenjem za javno-zdravstvenu katastrofu u kojoj se država nalazi. „Ne samo Hipokratova zakletva, već i opšta etika, nalaže da ukažemo na probleme koji su zdravstvene radnike doveli u ovu situaciju i otežavaju im dalji rad“, navode u pismu. 

Popuštanje mera u predizbornom periodu, i održavanje mitinga, utakmica i proslava, doveli su do gubitka kontrole nad epidemiološkom situacijom. „To se nikako ne može opravdati stručnim motivima“, kažu oni. 

Dodatnu konfuziju donelo je otkriće BIRN-a u kojem se zvanični podaci ne slažu sa onima koji su iznošeni u javnost. Najveća razlika u broju umrlih primećena je u Kliničkom centru Niš. Prema zvanično objavljenim podacima umrlo je 77 pacijenata, podaci iz informacionog sistema u koji je BIRN imao uvid pokazuju brojku od 243 preminulih. „Sve to je ozbiljno uzdrmalo zdravstveni sistem i narušilo poverenje i građana i zdravstvenih radnika u isti. Iz tog razloga želimo da se oštro ogradimo od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19″, piše u pismu. 

Zahtevi lekara:

  • da se javnosti objasni nadležnost nad bazom iza COVID portala,
  • da se organizuje postupak pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, obolelih i umrlih od kovida-19, kako u opštoj populaciji, tako i među zdravstvenim radnicima.
  • nezavisnu istragu; ukoliko se utvrdi da su podaci bili namerno zataškavani, za odgovorne koji su u tome svesno i namerno učestvovali treba tražiti profesionalnu, a i svaku drugu odgovornost.
  • da odgovornost za nastalu štetu preuzme Krizni štab u celini.
  • da se formira novi Krizni štab koji bi činili eksperti sa dokazanim stručnim i moralnim kvalitetima. Javnosti i novim članovima bi pod hitno trebalo razjasniti uzroke neuspeha trenutnog Kriznog štaba.
  • da se stane na put zastrašivanju i politizaciji koji i inače, a naročito u epidemiji, ometaju dobru praksu i narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika.

Pismo je potpisalo 350 lekara. Potpisivanje se vrši ispisivanjem rukom na papiru teksta „Ujedinjeni protiv kovida, {potpis}“. Po želji, sloganu i potpisu može prethoditi neki tekst po ličnom izboru.

Papir se slika i šalje emailom na adresu ujedinjeni.protiv.kovida@gmail.com kao attachment, a u telu poruke pišete svoje ime i prezime i titulu sa kojom želite da budete navedeni.