Dodeljena priznanja višestrukim davaocima krvi u Nišu

Dodeljena priznanja davaocima krvi u Nišu
Dodeljena priznanja davaocima krvi u Nišu

Crveni krst Niš je, povodom obeležavanja 11. maja – Nacionalnog dana dobrovoljnih davalaca krvi nagradio davaoce krvi koji su dragocenu tečnost dali 35 puta.

Priznanjima koja simbolično predstavljaju kap krvi nagrađeno je četrdesetak dobrovoljnih davalaca.

Crveni krst Niš preneo im je zahvalnost Zavoda za tranasfuziju krvi za davalaštvo i nebičnost koju pokazuju tim humanim činom.

Zahavljujući dobrovoljnim davaocima krvi Zavod za transfuziju krvi u Nišu prikupi više od 20 hiljada jedinica na godišnjem nivou, što je dovoljno za potrebe grada.

Dodeljena priznanja davaocima krvi u Nišu
Dodeljena priznanja davaocima krvi u Nišu

Sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta u Nišu Sanja Stojanović podsetila je da učenici već po tradiciji učestvuju na konkursu “Krv život znači” i likovnim i literarnim radovima pokazuju kako oni vide dobrovoljne davaoce krvi i daju svoj doprinos motivisanju ljudi da daju krv.

Najviše radova pristiglo je u kategoriji likovnih radova učenika od od 5. do 8. razreda osnovnih škola – čak 88.

U kategoriji osnovaca najuspešniji su bili Mihajlo Jovanović 5/1 iz OŠ “Njegoš” i Biljana Zdravković  8/5 iz OŠ “Miroslav Antić”, a u kategoriji srednjoškolaca Milica Jovanović 2/2 iz Medicinske škole “dr Milenko Hadžić” i Mila Stojanović 2/6 iz Gimnazije 9 maj.

Krv život znači
Krv život znači

Knjigama su nagrađeni i učenici ŠOSO “14. oktobar” koju pohađaju deca sa posebnim potrebama, a koji takođe svake godine rade likovne radove na temu dobrovoljnog davalaštva krvi.

Nagrađeni su Ana Mihajlović, KT /32, Lazar Ćorćević, T/13, Nikola Staletović, R/2, Dušan Cvetkov, 8/1, Uroš Petković KT/32 i Danijela Marković R/1.

Podsetimo, u okviru obeležavanja 140 godina od osnivanja Crvenog krsta, u Nišu je promovisana monografija o radu Crvenog krsta u Nišu, a u narednim danima do 15. maja planirano je još aktivnosti pod nazivom “Nedelja Crvenog krsta”.

U ponedeljak 14. maja u 11 sati U Dečjem centru u Čairu biće održana završna manifestacija programa Psihosocijalne podrške đacima osnovnih škola: „Bubanjski heroji“, „Učitelj Tasa“ i „Ratko Vukićević“ sa izložbom i promocijom filma o Crvenom krstu autora Đorđa Bojanića iz škole „Bubanjski heroji“. 

U utorak, 15. maja biće održana svečana sednica Skupštine Crvenog krsta.

Global Digital Clinik