Crveni krst se ne spominje u udžbenicima: Učenici iz Niša to žele

Niški učenici snimili dokumentarni film o Crvenom krstu u Nišu
Niški učenici snimili dokumentarni film o Crvenom krstu u Nišu

Učenici osmog razreda OŠ  “Bubanjsk heroji” Niš snimili su dokmentarni film povodom 140 godina od osnivanja Crvenog krsta u Nišu.

Na to su se odlučili jer, kako kažu, ova humanitarna organizacija se ne spominje dovoljno u udžbenicima.

U tome su im pomogli njihov profesor istorije Đorđe Bojanić i veroučitelj đakon Dejan Jovanović.

Niški učenici snimili dokumentarni film o Crvenom krstu u Nišu
Niški učenici snimili dokumentarni film o Crvenom krstu u Nišu

Niški učenici snimili dokumentarni film o Crvenom krstu u Nišu

“Korisno bi bilo da ovaj film pogledaju organizovano svi učenici niških škola i da iz njega čuju, vide i nauče o ovoj humanitarnoj organizaciji o kojoj da se skoro ništa ne pominje u našim udžbenicima, a svakako da je zaslužila da se o njoj zna”, priča istoričar Đorđe Bojanić.

Crveni krst počeo je sa radom 1878. godine, samo osam dana nakon što se Niš oslobodio od Osmanlija.

Najstarija niška institucija nastala je na inicijativu doktora Vladana Đorđevića, a na njegov predlog ideju je realizovao Kosta Pavlović, te se on smatra osnivačem Crvenog krsta Niš.

Kuća Stambolijskih, koji je sada restoran, bila je prvo sedište humanitaraca, koje je pomagalo ljudima u ratovima i tokom vanrednih situacija, a neke njihove aktivnosti su bile preteča današnjih domova za nezbrinutu decu.

1887. godine je podignut Društveni dom Crvenog krsta, a ubrzo niču mnoge zgrade poput bolnice, magacina za sanitete i sanitetski voz.

“Drago mi je da je baš nama pripala ta čast da snimimo dokumentarni film o ovoj prestižnoj humanitarnoj organizaciji Crveni krst, što smo rado prihvatili i realizovali na više lokacija”, kaže Bojanić dodajući da su se učenici trudili da na interesantan način prikažu rad niške humanitarne organizacije.

Kao jedan od zanimljivijih ali i nesvakidašnjih događaja vezane za rad humanitaraca učenici su zajedno sa svojim mentorima izdvojili jedan koji se dogodio za vreme srpsko-bugarskih ratova, 1885. godine.

„Crveni krst Srbije poverio je niškom pododboru Crvenog krsta da proprati akciju transport sanitetskog materijala za potrebe bugarskih ranjenika. U pitanju je bila akcija koja se prvi put dogodila u istoriji Crvenog krsta jer je pomoć bila namanjena humanitarnoj organizaciji zemlje sa kojom ratujemo“, objašnjava Bojanić.

Niški učenici snimili dokumentarni film o Crvenom krstu u Nišu

„Bez obzira na tu pomoć koju su Bugari 1885. godine dobili od niškog Crvenog krsta, oni su prilikom ulaska u naš grad opljačkali magacine organizacije. Zbog toga se i danas u bugarskom državnom arhivu nalazi deo arhive niškog Crvenog krsta, kao i sam akt o osnivanju”, priča Đorđe Bojanić.

Dokumentarni film niških učenika je dostupan na YouTub-u i koristiće se u promotivne svrhe povodom velikog jubileja Crvenog krsta u Nišu, a želja im je, kako ističu, da ga organizovano pogledaju učenici svih niških škola.

“Ovom pirikom bih se zahvalio mojim dobrim i vrednim učenicima kojima je ovo već četvrti dokumentarni film koji su snimili ove godine. Njima i svim ostalim učenicima bih poželeo i puno uspeha na završnom ispitu i u daljem školovanju, da upišu željene škole i da budu dobri ljudi”, kaže njihov profesor Đorđe Bojanić.