Promocija monografije: 140 godina Crvenog krsta u Nišu

Promocija monografije o Crvenom krstu u Nišu, Foto: Grad Niš
Promocija monografije o Crvenom krstu u Nišu, Foto: Grad Niš

U Oficirskom domu u Nišu održana je promocija monografije koja govori o 140 godina dugoj istoriji ove humanitarne organizacije u našem gradu.

Crveni krst u Nišu osnovan je pre 140 godina, a od tada je ova organizacija pomagala izbeglice ratova, one koji su pogođeni prirodnim nepogodama, siromašne i bolesne.

Pročitajte i: Crveni krst se ne spominje dovoljno u udžbenicima: Učenici iz Niša to žele

Oficirski dom
Crveni krst u Nišu osnovan je pre 140 godina; Promocija monografije u Oficirskom domu u Nišu

Otvaranje niškog Odbora inicirao je doktor Vladan Đorđević koji je u oslobodilačkim ratovima od 1876. do 1878. bio načelnik saniteta Srpske vrhovne komande i član Glavnog odbora Srpskog društva Crvenog krsta.

Monografiju su priredili dugogodišnji sekretar ove organizacije Stojan Prokopović i Đorđe Stamenković.

“Misija Crvenog krsta je pomoći ljudima u nevolji. Trudili smo se da pomognemo u svakoj nevolji, a nevolja je uvek bilo – ratova, poplava, požara, siromaštva. Skupljao sam građu od trenutka kada sam došao u Crveni krst pre dvadesetak godina. Pomagala mi je i knjiga pok. istoričara Đorđa Stamenkovića, da se brže snalazim u tom lavirintu dokumentacije. Kada sam otišao u penziju intenzivno sam pisao, ali nisam ni slutio koliko će to biti obiman posao”, rekao je Stojan Prokopović.

Autori su za ovu knjigu sakupljali materijal tokom 20 godina rada za Crveni krst, a za pisanje monografije bilo je potrebno oko dve godine.

Pročitajte i: Crveni krst Niš slavi svoj 140 rođendan: Izložba i obuka humanitarne fotografije u Nišu

U Upravnom odboru ove organizacije bili su i gradonačelnici Niša: Dimitrije Kocić – Mita, Todor Milovanović, Ljubiša Ljuba Stanojević, Petar T. Aranđelović i Dragiša Cvetković.

Crveni krst u Nišu osnovan je pre 140 godina
Crveni krst u Nišu osnovan je pre 140 godina

Misija Crvenog krsta je da olakša ljudsku patnju. Na osnovu ovako sažeto određene misije ove organizacije, Crveni krst, u zavisnosti od uzroka ljudske patnje i prilagođava svoje programe, kako bi ispunio svoj osnovni zadatak. Otuda zadaci Crvenog krsta nisu isti u ratu i u doba mira – navodi se u monografiji.