Dočekala je neprijatnost kada je htela da podigne 100 evra za sina ometenog u razvoju

Izvor: Facebook

Dijana Stojković iz Niša, odvela je svog sina ometenog u razvoju u banku, kako bi podigli 100 evra pomoći države. Tamo je saznala da svom sinu, o kom se brine celog života, nije staratelj.

Dijana je sa svojim mužem i sinom Vukom otišla u banku kako bi podigli pomoć države, koju je dobio svaki punoletni građanin Srbije. “Povela sam i njega sa njegovom ličnom kartom, kao i papirima da je 100% invalid. Posle dužeg čekanja dobijamo odgovor da on ne moze da dobije novac jer nemam potvrdu da sam mu staratelj”, piše Dijana na svom Facebook profilu. U banci su joj objasnili da je zakon promenjen i da joj je potreba potvrda da je staratelj svom detetu.

Dijana piše da je njen sin, iako invalid, dobijao i pozive za vojsku i pozive da glasa. To govori o nefunkcionisanju sistema. “Ako je dete registrovano kao invalid i država zna da šalje poziv za vojsku ili nesto drugo, što lepo ne pošalju i dopis da ima izmena u zakonu? Što lepo ne napišu kao naslov “Za vas nepoželjne u društvu”?!?, piše Dijana, povređena tretmanom države.

“Ne mogu da krivim ni jednu vlast,već svi su za kritiku! Nema tu mudrovanja ako ti je dete invalid, roditelju penzija odmah, i detetu nadoknada. Da radimo ne možemo jer smo posvećeni detetu 24h! Mi moramo redovno da izmirujemo obaveze prema državi kao svi gradjani. Naša muka raste kako i dete…To razume samo onaj ko ima takav problem. Nije problem u 100 evra,već na način na koji ja saznajem da mi treba potvrda za staratelja ili produžetak roditeljskog prava”, zaključuje Dijana.

Ona je angažovala advokata kako bi se izborila za svoja i prava svoje porodice, a druge roditelje je pozvala da i oni podele svoja iskustva.

 

 

Dostava hrane u Nišu