Dan maternjeg jezika u Nišu

Dan maternjeg jezika u Nišu
Dan maternjeg jezika u Nišu; Foto: Pixabay

Širom sveta obeležava se Dan maternjeg jezika. Govori se oko 6.000 jezika, a prema prognozama, do kraja 21. veka više od polovine će odumreti. Nivo jezičke kulture i pismenost u Srbiji veoma slabi, upozoravaju lingvisti.

Članice Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu, UNESKO, 21. februar proglasio je Međunarodnim danom maternjeg jezika, kao sećanje na studente koji su 1952. godine ubijeni u Daki, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični jezik.

U Nišu Dan maternjeg jezika obeležava Departman za srpski jezik u saradnji sa ostalim departmanima za jezik i Departmanom za strane jezike Filozofskog fakulteta u Nišu koji će organizovati tribinu koja će biti u amfitetatru 21. Fakulteta sa početkom od 19 sati.

Tom prilikom će doc. dr Branimir Stanković govoriti o statusu maternjeg jezika u svetu i kod nas, dok je prof. dr Jordana Marković pripremila izlaganje na temu “Maternji jezik između istine i zablude”

Osim toga, studenti Filozofskog fakulteta i učenici srednjih škola govoriće stihove na svih 11 jezika koji se izučavaju na Fakultetu.

Slab nivo jezičke kulture

U svetu oko 12 miliona ljudi govori srpski jezik, koji je standardizovan, sa gramatikom, rečnicima, institucionalnom podrškom. U Srbiji živi više od 30 nacionalnih manjina koje govore isto toliko jezika. Zakonom im je zagarantovana upotreba maternjeg jezika.

Mladi ambasadori u saradnji sa Kancelarijom za mlade takođe će obeležiti Međunarodni dan maternjeg jezika, u Oficirskom domu, sa početkom u 19h.

Dan maternjeg jezika, Mladi ambasadori
Dan maternjeg jezika, Mladi ambasadori; Foto: Mladi ambasadori

“Osnovni cilj obeležavanja ovog dana jeste da se podigne svest o važnosti maternjeg jezika. Dođite da zajedno naučimo “kako se piše”, “kako se izgovara” i gde to najviše grešimo, kao i kako da očuvamo svoj maternji jezik”, kažu niški mladi ambasadori.