Cilindrično ogledalo, zvučne školjke, solarni sat, kuća senki i aerodinamični lift u niškim tehničkim školama

Izgled platoa ispred tehničkih škola u Nišu

Plato visoko strukovne i srednjih tehničkih škola u Nišu od petka, 30. marta postaje pravo gradilišta kako bi se uredio prema evropskim standardima zahavljujući projektu prekogranične saradnje između Gradske opštine Crveni krst i opštine Pernik iz Bugarske.

Ugovor o saradnji između ove dve opštine potpisan je krajem 2016. godine, a projekat se finansira iz IPA fondova.

Nov atraktivan izgled školskog dvorišta

Projektom predviđeno je uređenje prostora od ukupne površine od 4.492 metra kvadratnih i poboljšanje praktične nastave u niškim tehničkim školama „12. februar“, „15. maj“, „Neimar“ i u „Visoko tehničkoj školi strukovnih studija“.

Ukupna vrednost uređenje platoa tehničkih škola je 594 hiljade evra sa udelom opština od 280 hiljada evra.

Cilindrično ogledalo, zvučne školjke, solarni sat, kuća senki i aerodinamični lift u niškim tehničkim školama

Novi izgled platoa ispred tehničkih škola u Nišu
Novi izgled platoa ispred tehničkih škola u Nišu

„Projekat uređenja platoa tehničkih škola ima za cilj da se stvori atraktivno školsko okruženje i imaćemo plato sa montažnim tribinama za sportske i muzičke manifestacije, jedan aerodinamički lift, cilindrično ogledalo, dve zvučne školjke, fitnes opremu na otvorenom, kao itd. Osim platoa sa montažnim tribinama za praktičnu nastavu na otvrenom biće postavljen i solarni sat, nadstrešnica sa solarnim panelima, kuća senki na rotirajućoj platformi i druga oprema“, rekao je ranije na prezentaciji ovog projekta predsednik Gradske opštine Crveni krst, Miroslav Milutinović.

Osim ovog projekta iz IPA programa prekogranične saradnje opštine sa Bugarskom finansiraće se i uređenje turističkog lokaliteta sa izvorom lekovite vode „Vidrište“ Miljkovac.

„IPA program prekogranične saradnje Srbije i Bugarske, Evropska unija je finansirala sa 17 miliona evra. U konkurenciji IPA programa bilo je preko 380 projekata kako iz naše zemlje, tako i iz Bugarske, a Evropska komisija je izabrala 37 od kojih su dva Gradske opštine Crveni krst“, dodao je Milutinović.

Ova dva projekta su vredna oko million i dvesta hiljada evra, kažu u Gradskoj opštini Crveni krst.