Evo koja dokumenta su potrebna za upis prvaka: Ako roditelji ne upišu decu u školu kazna 100.000 dinara

Upis prvaka počinje 1. aprila

Povodom početka upisa prvaka ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević najavio je kažnjavanje roditelja budućih osnovaca, ukoliko ne budu decu upisali u prvi razred.

“Upis počinje 1. aprila i trajaće do početka leta. Osnovno obrazovanje je zakonom obavezno, a ministarstvo radi na tome da i srednja škola postane obavezna. Svi roditelji koji ne upišu decu u prvi razred osnovne škole biti kažnjeni sa 100.000 dinara. Kažnjavaće ih sudija, a mi ćemo ih tužiti”, rekao je Šarčević za TV Prva i dodao da bi taj predlog o obaveznom srednjoškolskom obrazovanju uđe i u najviši pravni dokument Srbije.

Svake godine jedinica lokalne samouprave vodi evidenciju o broju dece koja je u uzrastu za upis u osnovnu školu i na osnovu toga obaveštava roditelje, odnosno staratelje i školu.

Za roditelje, odnosno staratelje koji decu ne upišu na vreme u školu, a da pritom nemaju opravdani razlog, sledi kazna od 5.000 do 25.000 dinara.

U prvi razred osnovne škole upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina.

Školsku 2018/19. godinu upisuju učenici rođeni u periodu od 01.03.2011. do 28.02.2012.

Dokumenta potrebna za upis dece u prvi razred su:

  • Izvod iz matične knjige rođenih
  • Uverenje o pohađanju predškolskog programa
  • Dokaz o lekarskom pregledu deteta
  • Dokaz o prebivalištu roditelja

Izvod iz matične knjige rođenih (krštenica) – važi neograničeno. Izvod se može dobiti u mesnoj zajednici/opštini na čijoj teritoriji roditelj dece ima prebivalište, a u pojedinim opštinama moguće je i naručiti izvod telefonom ili putem internet sajta. Prilikom vađenja izvoda iz matične knjige rođenih, roditelji bi trebalo da ponesu ličnu kartu kao dokument identifikacije. Za upis dece u školu ne plaća se uzimanje izvoda.

Uverenje o pohađanju predškolskog programa – izdaje predškolska ustanova koju je dete pohađalo.

Dokaz o lekarskom pregledu deteta – daje pedijatar nakon završenog celokupnog lekarskog pregleda. Sistematski pregled dece pred upis u prvi razred osnovne škole obavlja se kod pedijatra koji na osnovu pregleda drugih specijalista određuje procenu zdravstvenog stanja deteta. Pedijatar izdaje lekarsko uverenje o zdravstvenoj sposobnosti deteta, a roditelji prilikom upisa uverenje dostavljaju školi.

Uverenje o prebivalištu – izdaje se u policijskoj stanici u mestu ili opštini prebivališta. Potrebna je lična karta na uvid. Zahtev se podnosi u obliku obrasca, na kom se upisuju lični podaci. Obrazac se dobija od službenika zaposlenog u policijskoj stanici.

Pored lekarskog pregleda, dete mora da prođe i testiranje koje za cilj ima procenu zrelosti za pohađanje prvog razreda osnovne škole, od strane školskog pshjiloga.

Testiranje budućih prvaka vrše školski psiholog i pedagog primenom standardnih postupaka i instrumenata preporučenih od ovlašćene stručne službe. 

Za prevremeni upis u školu mogu se prijaviti i deca rođena od 01.03.do 01.09.2012.god.

Provera spremnosti za polazak u školu dece za prevremeni upis vrši se obično u junu 2018. godine.