Edukacija i zapošljavanje za štićenice Sigurne kuće u Nišu

Sigurna kuća u Nišu i Regionalna privredna komora Niš potpisale su Protokol o saradnji, o dodatnoj obuci žena žrtava nasilja
Sigurna kuća u Nišu i Regionalna privredna komora Niš potpisale su Protokol o saradnji, o dodatnoj obuci žena žrtava nasilja

Sigurna kuća u Nišu i Regionalna privredna komora Niš potpisale su Protokol o saradnji, o dodatnoj obuci žena žrtava nasilja, kako bi se osposobile za lakše pronalaženje posla.

Protokol o sradnji potpisali su direktorka Sigurne kuće u Nišu, Sonja Šćekić i direktor RPK Niš, Aleksandar Milićević.

“Ovim protokolom je predviđeno da se štićenice Sigurne kuće uključe u različite programe edukacije i prekvalifikacije, steknu nova znanja i veštine, a samim tim lakše nađu posao, jer ono što je zajedničko svim ženama koje utočište potraže u Sigurnoj kući je ekonomska zavisnost od nasilnika. Čak oko 90 žena je nezaposleno. Ekonomska zavisnost je glavni razlog što se veliki broj žena po izlasku iz Sigurne kuće vraća nasilniku”, rekla je direktorka Sigurne kuće Sonja Šćekić.

Alkoholizam, patološka ljubomora i loša komunikacija neki su od uzroka koji dovode do nasilja u partnerskim odnosima, pokazali su rezultati istraživanja koje je sprovela Sigurna kuća u Nišu.

Žene koje su preživele porodično nasilje ostaju u Sigurnoj kući najviše četiri meseca, a u tom periodu stručni službenici im pružaju pomoć da se osamostale, kako se ne bi vraćale nasilnicima.

Važna poruka za sve koji trpe porodično nasilje jeste da ga prvo prepoznaju i da se ne plaše odluke da ga prijave.

Protokolom o saradnji Regionalna privredna komora Niš se obavezala da kod svojih članova posreduje kod zapošljavanja žena koje su zbog nasilja morale da napuste svoje domove.

“Potrudićemo se da uključimo sve članice Komore i da podstičemo štićenice da razvijaju preduzetnički duh”, rekao je direktor RPK Niš, Aleksandar Milićević.

Edukacije će se finansirati iz republičkog budžeta.

Podsetimo, u Sigurnoj kući u Nišu zahvaljujući donacijama već nekoliko godina postoji računarska soba i interent kabinet kako bi žene mogle da pretražuju berzu poslova, kao i da se digitalno opismene.