Sutra počinje festival „Nauk nije bauk“: Uživo prenos predavanja

Već tradicionalno desetu godinu zaredom, poslednji petak i subota marta meseca rezervisani su za festival koji svoje postojanje i realizaciju duguje vrednim učenicima Gimnazije „Svetozar Marković“ i njihovim profesorima.

I ove godine, 30. i 31. marta u holu Elektronskog fakulteta u Nišu održaće se festival „Nauk nije bauk“ na kome će se od 10 do 19 časova veličati nauka, inovacije, ali i mladost i entuzijazam.

Decenija festivala „Nauk nije bauk“

Do sada je ovaj festival, koji popularizuje nauku kroz zanimljive sadržaje, posetilo preko 20.000 ljudi, što iz zemlje, što iz zemalja regiona, a i ove godine se očekuje veliki broj posetilaca. 

“Prava veličina „Nauk nije bauk“ festivala nikada nije bila u brojkama, već u kvalitetu koji negujemo zajedno sa svojim dugogodišnjim saradnicima. Naša publika to vidi i možemo sasvim slobodno reći da je navikla na interaktivni, naučno-popularni pristup obrazovanju kakav negujemo i u Gimnaziji „Svetozar Marković“ i na svakoj postavci koji vidimo na festivalu“, rekao je Marijan Mišić, direktor Gimnazije „Svetozar Marković“.

Decenija festivala „Nauk nije bauk“
Decenija festivala „Nauk nije bauk“

Ove godine, postavkama eminentnih niških fakulteta na kojima se uvek mogu videti najnovija dostignuća nauke i tehnologije, pridružuju se i društveno-odgovorna preduzeća i predstavnici niških kompanija koje nauku koriste u praksi.

“Na Festivalu sve više ima ozbiljnih projekata koji se bave društvenim problemima. Jedan od njih je i Karavan za klimu, koji organizujemo u saradnji sa Francuskim institutom u Nišu. Očekuje nas veliki broj digitalnih projekata koje organizuju osnovne i srednje škole, ali i fakulteti”, dodao je direktor Gimnazije “Svetozar Marković“ dr Marijan Mišić.

Organizatori očekuju da i ove godine Nauk nije bauk posete gosti iz Makedonije i Crne Gore, ali i iz čitavog regiona.

O svim aktivnostima izveštavaće PR tim učenika Gimnazije „Svetozar Marković“ na zvaničnom sajtu Festivala, kao i na stranicama na Fejsbuku i Instagramu

Tokom trajanja festivala, na sajtu će biti dostupan i live prenos najvažnijih predavanja.

Opis postavki pojedinih izlagača

Kompanija Benlijan, po prvi put se pridružuje timu interaktivnih postavki. Kroz hemiju, istoriju i biologiju, prikazaće nam istorijski put koje je prešlo zrno pirinča, njegove hemijske karakteristike i svojstva koja ima kao jedna od najpopularnijih namirnica.

Tu je domaća startap kompanija koja spaja ljubav prema biologiji i ekologiji s jedne, i upotrebu tehnologije s druge strane. Njihovo vertikalna bašta i prateća aplikacija privukla je i pažnju svetskih stručnjaka.

Niška programerska kompanija prikazaće nam kako to izgleda kada se tehnologija spoji sa svetom igre i zabave.

Francuski institut u Nišu imaće postavku i javnu debatu na temu problema ekološkog zagađenja. Biće prezentovan i program međunarodne razmene koji će mnogima omogućiti da bolje upoznaju Francusku. 

Američki kutak prezentovaće svoj novi MakerSpace program STEM radionica. Radi se o najnovijem pristupu u podučavanju prirodnih predmeta – spoj nauke, tehnologije, matematike i obrazovanja kroz igru i praktičan rad.

Tim okupljen oko organizacije eIgralište i Serbcraft daće priliku posetiocima da okruženju popularne igre Minecraft nauče nešto i pritom se dobro zabave.

Organizacija Nauči me ove godine takođe ima mnogo toga da podeli: posetioci će videti 3D štampač, robote i upoznaće se sa celim nizom kurseva koji su im ove godine dostupni u „Unbox – habu inovativnih edukacija“.