Carsko veče: Svečana litija ulicama Konstantinovog grada Niša

Gradska slava, svečana litija u Nišu; Foto: eparhijaniska.rs
Gradska slava, svečana litija u Nišu; Foto: Eparhija niška

Večernim bdenijem, litijom oko hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene i predajom labaruma gradonačelniku Darku Bulatoviću, obeležavan je prvi dan gradske slave Niša.

Foto: Eparhija niška
Foto: Eparhija niška

Uoči praznika Svetog cara Konstantina i carice Jelene, zaštitnika grada Niša, u istoimenom hramu, praznično večernje služio je Episkop belogradčiški Gospodin Polikarp, vikar Njegove Svetosti Mitropolita sofijskog i Patrijarha bugarskog, uz prisustvo Episkopa timočkog Gospodina Ilariona i Episkopa niškog Gospodina Arsenija i uz sasluživanje mnogobrojnog sveštenstva i monaštva Eparhije niške.

Foto: Eparhija niška
Foto: Eparhija niška

U produžetku večernjeg bogosluženja usledila je litija ulicama Konstantinovog grada Niša, u kojoj su pored mnoštva naroda učešća uzeli i predstavnici grada na čelu gradonačelnikom Niša, Darkom Bulatovićem , kao i gradonačanik grčkog grada Seresa, potom predstavnici Vojske na čelu sa Generalom Milosavom Simovićem, kao i pripadnici snaga Žandarmerije.

Foto: Eparhija niška
Foto: Eparhija niška

Svetkovinu su dodatno svojim pojanjem uveličali objedinjeni niški horovi, Vojni orkestar, kao i mnoštvo omladine grada Niša.

Foto: Eparhija niška
Foto: Eparhija niška

Po završetku litije, Episkop niški Gospodin Arsenije, obratio se okupljenom narodu ukazaujući na značaj Svetog cara Konstantina i carice Jelene, kako za celokupno hrišćanstvo, tako i za sam grad Niš koji njihovo ime proslavlja.

Foto: Eparhija niška
Foto: Eparhija niška

U nedelju, 3. juna od 9 ujutru biće održana svečana liturgija u hramu Svetog cara Konstantina, a u 17:30 u Gradskoj kući biće potpisan protokol o saradnji grada Niša i grada Seresa.

Toko dana se otvara i tradicionalni naučni skup „Niš i Vizantija“, a u Oficirskom domu biće održana svečana akademija povodom slave Niša.

U okviru gradske slave Svetog cara Konstantina i carice Jelene u nedelju se održava tradicionalno Palilulsko veče.