Zakazivanje pregleda od sada preko aplikacije „Izabrani doktor“

mobilni
aplikacija

Mobilna aplikacija „Izabrani doktor“ za lako zakazivanje pregleda kod izabranog lekara- novi korak ka punoj digitalizaciji zdravstvenog sistema Ministarstvo zdravlja predstavilo je mobilnu aplikaciju „Izabrani doktor“.

Reč je o aplikaciji koja građanima omogućava brz i jednostavan način zakazivanja pregleda kod izabranog doktora, kao i uvid u status zdravstvenog osiguranja.

Mobilnu aplikaciju „Izabrani doktor“ građani mogu besplatno preuzeti sa Gugl plej prodavnice (Google Play Store), a za aktivaciju aplikacije potrebno je uneti LBO broj, odnosno lični identifikacioni broj osiguranika sa kartice zdravstvenog osiguranja, kao i broj mobilnog telefona na koji će biti poslat PIN za aktivaciju.

“Aplikacija Izabrani doktor je medijum za komunikaciju svakog osiguranika RFZO-a sa IZIS sistemom. Preko iste osiguranik može da zakaže pregled kod svog izabranog lekara i time uštedi vreme za zakazivanje pregleda. Usluga zakazivanja može da se vrši i preko Nacionalnog kontakt centra. Aplikacija ne čuva (skladišti) lične podatke. Svi podaci koji se prikazuju u mobilnoj aplikaciji se preuzimaju iz standardnog API-ja koji koristi više od 35 kompanija u R. Srbiji u svojim zdravstvenim informacionim sistemima”, navodi resorno ministarstvo.

Pored zakazivanja pregleda kod izabranog lekara, planirano je da u narednom periodu putem aplikacije građani dobiju i mogućnost da budu obavešteni/ podsećani na termin, odnosno vreme zakazanog pregleda i na drugim nivoima zdravstvene zaštite, uz mogućnost otkazivanja, jer statistika pokazuje da se trenutno blizu 30% građana ne pojavi na zakazani pregled.

Mobilna aplikacija predstavlja još jedan korak ka punoj implementaciji Integrisanog Zdravstvenog Informacionog Sistema (IZIS).

Uputstvo za aplikaciju za aplikaciju možete videti OVDE.

Pored aplikacije „Izabrani doktor“, kao deo IZIS-a funkcioniše i eRecept koji je naišao na izuzetne reakcije građana, a u okviru kojeg je od novembra do danas propisano 23.989.973 recepata od toga je 1.710.966 hroničnih obnovljivih terapija (eTerapija), kao i elektronski sistem zakazivanja pregleda.

Elektronski recept biće implementiran na teritoriji čitave zemlje u najkraćem roku, a nakon toga planirano je i uvođenje elektronskog kartona (eKarton).