PozitivNI: Više hiljada Nišlija ispunilo park Čair

IrieFM na festivali PozitivNI; Foto: Ivan Dinić
IrieFM na festivalu PozitivNI; Foto: Ivan Dinić

Zvuci roka, soula, funka i regea  obeležili su drugi dan festivala PozitivNI.  AlternativNI dan ovogodišnjeg festivala koji je deo obeležavanja gradske slave pružio je mogućnost posetiocima da na dve bine u parku Čair čuju devet bendova iz zemlje i regiona.   

Publika i izvođači oduševljeni festivalom PozitivNI

Više hiljada Nišlija ispunilo je najveći niški park Čair, a pohvale nakon nastupa bendova stižu i od izvođača, ali i posetioca ovogodišnjeg festivala koji su aplauzima ali i pozivima na bis podržali napore izvođača da održe muzičku scenu u ovom pravcu.

Vukašin Marković, frontmen benda IrieFM podržao je ideju da umetnost pripada i ulici, što predstavlja  glavni fokus ovog festivala.

„Život svakodnevno odvija na ulici, a umetnost je neizostavni deo toga“, poručio je Vukašin.

IrieFM na festivalu PozitivNI; Foto: Ivan Dinić

Zemlja gruva iz Niša ponela je samo pozitivne utiske.

„U Nišu je divno nastupati, bez ikakve folirancije. Zvuk je super, mesto je prelepo i Niš je predivan. Ovo je sjajna inicijativa, trebalo bi da bude više interakcije između umetnika i ljudi u svakodnevnom životu“, rekao je Milovan Bošković, poznat i kao MC Milovan, član benda Zemlja gruva.

Zemlja gruva na festivalu PozitivNI; Foto: Ivan Dinić
Zemlja gruva na festivalu PozitivNI; Foto: Ivan Dinić

AlternativNI dan svojim nastupima upotpunili su i bendovi Pourpur, Eastock, Plastic Sunday, Coffee Shop, Sajki Vois i Phosgene.

Pored muzičkog programa posetioci  festivala imali su mogućnost i da uživaju u izložbama fotografija, slika i stripova, trbušnom plesu, kao i interaktivnim radionicama kaligrafije, izrade nakita i slikanja na odeći.

Radionice na festivalu PozitivNi u Čairu; Foto: Ivan Dinić
Radionice na festivalu PozitivNi u Čairu; Foto: Ivan Dinić

Svoje mesto u parku imao je i EU info kutak sa zanimljivim igricama i nagradama za najmlađe, a odmah do njih bio je postavljen „Movie štek“, rezervisan za sve filmofile.

Movie štek na festivalu PozitivNI; Foto: Ivan Dinić
Movie štek na festivalu PozitivNI; Foto: Ivan Dinić

Poseban deo ovogodišnjeg festivala predstavlja i humanitarna akcija prikupljanja novca za lečenje male Petre koja boluje od karcinoma, a dijagnostifikovan joj je tumor na mozgu. koju PozitivNI festival realizuje zajedno sa Savezom studenata Filozofskog fakulteta.

EU info kutak na festivalu PozitivNI; Foto: Ivan Dinić

Treći dan, park Čair je rezervisan za dečije stvaralaštvo u okviru Radosnog dana, dok će večeras duh starog Niša biti oživljen u Dušanovoj ulici.

Posetioce očekuju nastupi bendova: Kramer, Majdan, Dexter, Jayuss jazz dok su hedlajneri treće večeri festivala Amy Winehouse Tribute (čiji je nastup od 21 sati) i David Bowie Tribute (čiji nastup počinje u 22:15). Druženje u Dušanovoj ulici zatvoriće DJ Sunrise.

Četvrti festival PozitivNI deo je obeležavanja gradske slave – Sveti Car Konstantin i Carica Jelena dok su samo održavanje pomogli: Grad Niš, Kancelarija za mlade, Gradska opština Medijana i Turistička organizacija grada Niša.