Prijemom stranih gostiju počelo obeležavanje gradske slave

Četiri strane delegacije borave u Nišu povodom gradske slave
Četiri strane delegacije borave u Nišu povodom gradske slave

Svečanim prijemom stranih gostiju iz Turske i Austrije počelo je obeležavanje gradske slave Sveti car Konstantin i carica Jelene.

Gradonačelnik grada Niša razgovarao je sa predstavnicima delegacija iz Turske i Austrije o zajedničkim sadašnjim i budućim projektima, kao i bratimljenju između Niša i turskog grada Izmita.

Strane delegacije u poseti Gradu Nišu; Foto: Grad Niš
Strane delegacije u poseti Gradu Nišu; Foto: Grad Niš

Na prijemu za goste sa kojima Grad Niš već devet godina sarađuje na projektu „Carevi koji su promenili svet“, istaknut je značaj te saradnje i povezivanje različitih delova sveta, čija su spona značajni rimski imperatori-tetrarsi Galerijus, Makiminus Deo, Licinije i Konstantin.

Gradonačelnik je naglasio da očekuje da se saradnja sa Bečom i Karnuntumom kraj glavnog grada Austrije, kao i sa Izmitom u Tusrkoj, nastavi novim projektima koji su u vezi sa obeležavanjem 70. godišnjice od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima UN, u Parizu 10.decembra 1948. godine.

Izložba fotografija, autora Pjera Bordina u Gradskoj kući; Foto: Grad Niš
Izložba fotografija, autora Pjera Bordina u Gradskoj kući; Foto: Grad Niš

Profesor Pjero Bordin, inače osnivač i direktor festivala i simpozijuma Art Karnuntum, koji je i idejni tvorac niza međunarodnih događaja „Imperatori Karnuntuma su promenili svet“, projekta koji je Karnuntumu doneo oznaku European Heritage Label, naglasio je da je ova godina proglašena godinom evropskog kulturnog nasleđa i da očekuje da svi gradovi koji su i do sada radili zajednički, trudeći se da svetu objasne značaj prošlosti i nasleđa koja ona donosi, budu uključeni u obeležavanje 70 godina od donošenja deklaracija UN.

Foto: Grad Niš

On je istakao da se edikt, objavljen 313. edikt može smatrati pretečom člana 18 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima UN, „svako ima pravo na slobodu misli, savesti i vere“ , te iz tog razloga i zahvaljujući imperatorima iz Karnuntuma, i promeni kursa pre više od 1700 godina, došlo je do promena nepojmljivih razmera i koje su oblikovale naš svet i kulturu zauvek.

„VELIKA MESTA SVETSKE ISTORIJE“ – izložba fotografija, autora Pjera Bordina u Gradskoj kući

Izložba u Gradskoj kući; Foto: Grad Niš

Nakon prijema, u holu Gradske kuće otvorena je izložba fotografija „Velika mesta svetske istorije“, koja predstavlja svojevrsno putovanje ka korenima evropske kulture, počev od 308. godine do 1948.

Izložbu je upotpunio i program koji je izveo Akademski hor Studentskog kulturnog centra Niš, pod dirigentskom palicom mr Zorana Stanisavljevića, kao i nastup pijaniste Aleksandra Raosa, koji se predstavio etidom slika u es-molu Sergeja Rahmanjinova i etidom u cis molu, opus 42, br.5 Aleksandra Skrjabina.

Gosti Grada Niša na ovogodišnjoj slavi Sveti car Konstantin i carica Jelena su i predstavnici ruskog grada Kurska, inače grada pobratima Nišu.

Njih je u Gradskoj kući primio zamenik gradonačelnika Miloš Banđur.