Niški studenti dramske sekcije briljirali na festivalima u Rusiji i Grčkoj

Talenti dramske sekcije Saveza studenata Filozofskog fakulteta Niš
Talenti dramske sekcije Saveza studenata Filozofskog fakulteta Niš

Talentovani mladi ljudi koji čine dramsku sekciju Saveza studenata Filozofskog fakulteta u Nišu nakon nekoliko zapaženih i izuzetno uspešnih izvođenja u Srbiji, imali su priliku da svoj rad predstave kolegama i ljubiteljima pozorišne umetnosti u Rusiji i Grčkoj.

Zahvaljujući Nenadu Blagojeviću, asistentu na Departmanu za ruski jezik i književnost, predstava „I na tom putu gde su mnogi pali“, čiji su autori student Miomir Brdarac i upravnica Departmana za istoriju prof. dr Božica Mladenović, prevedena je na ruski i kroz video materijal predstavljena na pozorišnom festivalu na kome se dodeljuje nagrada „Riđi klovn“ posvećena zaslužnom umetniku Ruske Federacije Andreju Vladimiroviču Panjinu.

Dodela nagrada u prisustvu gradonačelnika Niša

„Reakcije na predstavu bile su više nego pozitivne, pa je tako Miljana Anđelković, studentkinja četvrte godine srbistike, nominovana za najbolju žensku ulogu, dok su se u kategoriji najbolja muška sporedna uloga našli Miomir Brdarac i Stefan Nikolić, studenti četvrte godine istorije“, kažu na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Ovaj čuveni festival organizuju Ministarstvo kulture Ruske Federacije, Departman za kulturu i nacionalnu politiku Kemerovske oblasti, Kemerovsko regionalno odeljenje Opšteruske društvene organizacije, „Savez pozorišnih umetnika Ruske Federacije (Sverusko pozorišno društvo)“ i Kemerovski državni institut kulture.

Scena iz predstave niških studenata
Scena iz predstave niških studenata

Pored toga, još jedna predstava uspešno je izvedena u Grčkoj u okviru 14. Festivala univerzitetskih pozorišta.

Prisutni su imali prilike da uživaju u komadu „Kojekude na brdovitom Balkanu“ – četrdesetominutnom muzičko – scenskom igrokazu o ljudima zarobljenim civilizacijom iz koje bekstva nema, ali ima muzike koja leči i spaja, jer tamo gde prestaju reči počinje muzika.

„Jedan od igranih robova civilizacije je i umetnik-pesnik-zanesenjak, koji u sebi nosi obrise trojice grčkih pesnika – Kavafisa, Kazancakisa, Ricosa. Sa željom da dotaknu dušu i oboje tajne veze glumili su i pevali: Miljana Anđelković sa srbistike, Miomir Brdarac, Stefan Nikolić, Aleksandar Stamenković sa istorije, Jovan Pavlović sa novinarstva, dok je za svetlo i ton bio zadužen Nemanja Anđelković, predsednik Studentskog parlamenta“, ističu na niškom fakultetu.

Scena iz predstave niških studenata

Koautori teksta su rukovodilac Sekcije Miomir Brdarac i docent na Departmanu za srpsku i komparativnu književnost Kristina Mitić.

Delove teksta je na grčki jezik prevela dr Tamara Kostić Pahnoglu, lektor grčkog jezika na Filozofskom fakultetu.

Komad nastavlja da se izvodi, i poslednjeg dana maja meseca imaće prvu reprizu u humanitarne svrhe na Filozofskom fakultetu.

Oba takmičenja se održavaju dugi niz godina sa ciljem povećanja kvaliteta obučenosti umetnika, očuvanja i razvoja kadrovskog potencijala univerzitetskih pozorišta, stimulisanja stvaralačke delatnosti studenata pozorišnog usmerenja, glumaca-početnika, pružanja pomoći u njihovom profesionalnom razvoju i povećanju prestiža glumačke profesije.