Novi rendgen aparat za niški Dom zdravlja od Ministarstva pravde

Svečana dodela ugovora o donacji za nabavku digitalnog rendgen aparata; Foto: Dom zdravlja Niš
Svečana dodela ugovora o donacji za nabavku digitalnog rendgen aparata; Foto: Dom zdravlja Niš

Dom zdravlja u Nišu dobio je 13, 2 miliona za nabavku digitalnog rendgen aparata. Sredstva su obezbeđena na osnovu odlaganja krivičnog gonjenja, koje poslednje tri godine preko javnog konkursa dodeljuje Ministarstvo pravde.

Ove godine je bilo prijavljeno skoro duplo više projekata nego prošle godine odnosno 1.336, a Komisija resornog misnitarstva je Vladi predložila 130, među kojima je i projekat niškog Doma zdravlja.

„Ova donacija je veoma značajna za ustanovu i doprineće unapređenju kvaliteta u pružanju zdravstvenih usluga korisnicima i povećanju bezbednosti u radu zaposlenih. Biće omogućeno povećanje broja korisnika kojima će biti pružena odgovarajuća radiološka usluga u istom danu kada se budu javili. Značajno će biti unapređeni kapaciteti za blagovremenu i preciznu dijagnozu stanja zdravlja korisnika, odnosno pacijenata, što će podići nivo efikasnosti, odnosno lečenja pacijenata“, rekao je na svečanoj dodeli ugovora o donaciji u Beogradu, direktor Doma zdravlja Niš, Milorad Jerkan.

Dom zdravlja u Nišu je dobio je 13, 2 miliona za nabavku digitalnog rendgen aparata

Ministarstvo pravde je, na osnovu sredstava prikupljenih na osnovu krivičnog gonjenja – oportuniteta, do sada putem javnog konkursa rasporedilo milijardu i 148 miliona dinara na skoro 300 projekata.

„Ovogodišnji iznos sredstava prikupljenih na osnovu kirvičnog gonjenja je bio 445 miliona dinara što je za 100 miliona dinara više nego prethodne godine“, izjavila je  ministarka pravde Nela Kuburović i dodala da je više od 200 miliona dodeljeno projektima iz oblasti zdravstva.

Komisija izabrala i 23 projekta iz socijalne oblasti u ukupnom iznosu više od 104 miliona dinara, među kojima su centri za socijalni rad, gerontološki centri, domovi za stare, kao i centri za ometene u razvoju i ustanove socijalne zaštite.

Ministarska je dodala i da će 65 školskih i predškolskih ustanova sredstava u iznosu od više od 100 miliona dinara utrošiti na nabavku računara, projektora, opremanje multimedijalnih učionica, nabavku nameštaja i opreme za đačke kabinete, za video nadzor, renoviranje i adaptaciju prostora.