13 prirodnih metoda protiv svraba od ujeda komarca

prskanje

Komarci su svima nama poznati leteći insekti (familija Culicidae), koji broje oko 2.500 vrsta.

Komarci su potencijalno opasni insekti jer mogu da budu prenosioci ozbiljnih bolesti poput žute groznice, malarije i japanskog encefalitisa B. Oni ujedaju u svako doba dana, a najviše u večernjim satima.

Samo se ženka komarca hrani ljudima, jer joj je krv potrebna da bi izlegla jaja. Tokom hranjenja, ženka komarca ujeda ljudsku kožu i ubacuje pljuvačku. Pljuvačka sadrži razne proteine koji sprečavaju krv od zgrušavanja, kao i proteine koji obezbeđuju tok krvi u usta komarca.

Zašto komarci ujedaju?

Samo ženke komaraca ujedaju. Ženkama je potrebna krv za proteine koji su im potrebni za produkciju jaja. Različite vrste komaraca traže različite domaćine; neki komarci će uzimati krv od ptica, a neki od sisara – dok neki ne prave razliku.

Zašto neki komarci ujedaju neke ljude, a neke ne?

Ovaj fenomen nije u potpunosti razjašnjen. Komarce privlači ugljen-dioksid koji mi izdišemo. Njih takođe mogu da privuku razni mirisi – parfemi, dezodoransi, mlečna kiselina, deterdženti – što u kombinaciji može da rezultuje da jedna osoba deluje privlačnije kao hrana od druge. S obzirom da tamna odeća apsorbuje toplotu, a svetlije boje je odbijaju, komarce takođe više privlače osobe obučene u tamnijim bojama.

Svrab, otok i peckanje ujeda komarca je posledica autoimunog odgovora našeg tela na pljuvačku koju ubacuje komarac prilikom hranjenja

Zašto ujed komarca svrbi i otiče?

Svrab, otok i peckanje ujeda komarca je posledica autoimunog odgovora našeg tela na pljuvačku koju ubacuje komarac prilikom hranjenja. Pljuvačka sadrži antikoagulanse koji sprečavaju zgrušavanje krvi domaćina dok se ona ubacuje u abdomen komarca. Može biti potrebno i nekoliko dana da se ujed komarca zaleči i prestane da svrbi.

Prirodne metode za ublažavanje svraba od komaraca

I dok je stvarno beskrajno iskušenje ne počešati se, postoji i nekoliko problema sa tim činom. Prvo, oštećujemo kožu još više potencijalno izlažući je infekciji. A kao drugo, samo češanje pojačava upalni proces što vodi ka još više svraba i čak i bola. U suštini, češanjem uboda dodajemo ulje na vatru.

Tako se mnogi ljudi okreću antihistaminicima kako bi smanjili simptome uboda insekata i naročito svrab.

Ako ste od onih koji preferiraju prirodne metode, postoji nekoliko opcija koje vam mogu pomoći makar privremeno

 1. Led će otupeti nerve pomalo i time olakšati svrab ili bol, a istovremeno će smanjiti otok.
 2. Ulje čajnog drveta se ponaša kao potentno protivupalno sredstvo, a čini se da ima i antimikrobno dejstvo te može sprečiti i potencijalne infekcije.
 3. Sirće je potcenjeni domaći lek koji svojom kiselošću sprečava svrab. No, treba ga koristiti razređenog i preporučuje se kada problem predstavlja mnoštvo uboda – tada razrediti 3-4 čepa u kadi napunjenoj sa mlakom vodom i istrljati zone sa ubodima. Za pojedinačne ubode, pomoću štapića za uši nanesite malo sirćeta na njih. Još je bolje jabukovo sirće, jer je manje kiselo po kožu koja ionako već ima poremećeni pH balans kao posledicu uboda.
 4. Med je dobro poznat po svojim anti-inflamatornim osobinama, pa i antibakterijskim, tako da nije čudno ni što je završio i na ovoj listi. Setite se i da je sastojak mnogih balzama i mleka za telo.
 5. Ohlađene vrećice čaja mogu pomoći u smanjenju otoka i svraba baš kao što pomažu i kod otoka kapaka.
 6. Soda bikarbona kao slaba baza pomaže u regulisanju pH vrednosti ubodom povređene i upaljene kože.
 7. Bosiljak tj. njegovo lišće sadrži kamfor i timol koji pomažu kod bolova i svraba, samo smrvite nešto svežeg lišća i nanesite na Vašu ranicu.
 8. Limun i limeta, oba citrusa pokazuju antiinflamatorno i antimikrobno dejstvo. No, kao i kada se nanose na kosu tj. njihov sok kako bi kosa posvetlela na suncu, isto tako će reagovati i Vaša koža. Čisto da znate.
 9. Menta obezbeđuje osećaj hlađenja koji brže doseže do mozga nego osećaj svraba i iz tog razloga se nalazi kao sastojak mnogih proizvoda kako bi blokirala druge iritante.
 10. Kora od banane. Za nju ne postoji dovoljno dokaza, ali se smatra da šećeri koji se nalaze u njoj pomažu u izvlačenju nakupljene tečnosti te tako nastaje olakšanje.
 11. Mleko i voda u istoj razmeri na maramicičine sjajan oblog za ubode koji Vas muče, jer proteini (dakle, može i nemasno mleko) iz mleka deluju protivupalno. Lekoviti pripravak je sjajan i kod opekotina nastalih sunčanjem.
 12. Udaranje ili štipkanje uboda takođe pomaže, jer ti osećaji preuzimaju dominaciju nad svrabom i pružaju trenutno, ali kratkotrajno olakšanje.
 13. Aloja poput mleka i vode zaista pomaže na isti način. I za nju važi da pomaže oporavak od sunčanih opekotina.
Global Digital Clinik