Nisomnija: Program festivala

nisomnia

Muzički festival Nisomnija zamišljen je kao manifestacija sastavljena od heterogenih kulturnih događaja. Ona će, pored obaveznog muzičkog programa, zasnovanog na poznatim i afirmisanim ali i manje poznatim izvođačima rok i drugih vrsta popularne muzike, sadržati još niz drugih programskih sadržaja: izložbe, performanse, promocije, književne večeri, filmske i video projekcije itd.

Muzički festival Nisomnija, pod pokroviteljstvom grada Niša, u organizaciji Niškog kulturnog centra, održaće se za razliku od predhodnih godina u dvorištu Banovine. Svake godine ovaj festival ima na programu odabrane rok sastave i bendove roku srodnih žanrova koji su na neki način ostavili trag na muzičkoj sceni, od onih koji traju već decenijama do drugih koji su stekli popularnost poslednjih godina. Ove godine programe obe večeri počećemo promo nastupima mladih bendova iz našeg grada.

Ovogodišnji festival će trajati dva dana. Na programu će biti 8 bendova

Program festivala Nisomnija

U petak 16. juna od 20 časova Nisomniju otvara Ehrmantraut bend koji je nastao u Nišu 2019. godine pod uticajem pustinjskog i stoner roka kako bi predstavio spoj gruva, ritma, zvučnog pejzaža i masnih rifova. Članovi benda su: Dimitrije Kostić – vokal / gitara, Nikola Stanojković – bas/ vokali, Danilo Đokić – lead gitara, Nemanja Stojanović – bubanj.

Sledeći nastup je od 21 sat kada imamo gošće iz Novog Sada. Tri Kapljice su autorska, dinamična rokenrol grupa iz Novog Sada, nastala 2007. godine. Sviraju rokenrol sa uticajima srodnih muzčkih pravaca, melodično i energično. Tekstovi se mahom baziraju na introspekciji, uz osvrt na spoljašnji svet. Iza sebe, pored brojnih nastupa kako na festivalima (Egzit, Arsenal, Ritam Evrope, Zmajevo, Demofest, To be punk, Ekoslavija, Border Rock…) tako i po klubovima, imaju album sa pređašnjom postavom – “Girls are back”, a u sadašnjem sastavu su izbacili EP “Brzo, brzo!”, kao i dva spota za pesme “Surfin” i “Bilo bi dobro”. Tri kapljce čine Mina – gitara I vokal, Čarli kao bas gitarista i vokal i Vesna za bubnjevima i bekvokalima.

Od 22 sata na sceni je DžA ILI BU, jedan od najistaknutijih rok izvođača 90-ih i 2000-ih. Ovaj beogradski bend nastavlja proslavu 35. rođendana koncertom na ovogodisnjoj Nisomniji. Bend su, zvanično, 1. maja 1987. godine osnovali ritam gitarista Nebojša Simeunović ”Sabljar” basista Duško Milojević, bubnjar Dejan Milojević i gitarista i vokal Stojan Radičević. Tokom godina bend je pod uticajem različitih žanrova diskretno menjao zvuk od sirovog pank ka nešto mekšem r’n’r zvuku. Davne 1995. bend je imao prvi nastup na Nisomniji i od tada se uvek rado vraca u Nis koji dozivljavaju kao svoj drugi dom. Biće ovo sjajna prilika da publika još jednom čuje uživo kultne numere uz koje su odrastale generacije devedesetih – “Živeo Staljin”, “Stampedo”, “Zemlja Nojeva”, “Ustani i kreni”, “Večna lovišta”, “Aljaska”, ali i da premijerno čuje neke od novih pesama sa 8. studijskog albuma Jasno i glasno koji je nedavno objavljen.

Od 23:15 do 00:45 je koncertni nastup grupe SUNSHINE. Pre tri decenije Bane Bojović je okupio ekipu kojoj je dao ime “Sunchine”. Od tada to je jedan od najznačajnijih krosover bendova na našoj sceni. Bend koji je “definisao muziku devedesetih”, napravio neke od tada najvećih radijskih i TV hitova poput: “Žaklina”, “Miss J”, “Misli mene Gone”, “Priđi Mi Ti”, “Zig Zigi”, “Iza Horizonta”…. uz “Da Li Sam”, “Ša Bilo”, “Arija M”… Svojim miksom roka, hard kora i repa, pokrenuli su tadašnje generacije i postali “soundtrack” za njihove živote. Vrhunac popularnosti dostižu krajem devedesetih godina, koja se ogledala u rasprodatim halama i na kraju čeonom pozicijom na čuvenoj ”Anemovoj turneji” 2000. godine.
Danas, nakon tri decenije, u nešto izmenjenom sastavu (Nefa, Mićkeš, Vuk, Milan, Toša, Iskaz), ali još uvek sa Banetom Bojovićem na čelu, spremaju se za nove pohode i u susret novom albumu kreću turnejom pod imenom ”Priđi mi ti”;.

Drugo veče festivala, subota 17. jun od 20 sati, počinje nastupom benda Bitter Taste koji postoji od 2011.godine u rodnom gradu Nišu. Ideja da sviraju ono što vole i osećaju, a to je fuzija metala i hardcore-a proizišla je iz raznovrsnosti samih članova benda. “Pokreće nas interakcija sa publikom tokom nastupa i želja da razmenimo energiju koja tinja u svima
nama”, kažu članovi benda. U dosadašnjem radu delio binu sa više poznatijih bendova iz regiona i domaće metal scene, kao što su: Almost Failed (Austria), Hardfaced (Macedonia), Overpain (Greece), Void Inn (Belgrade), Riverroth (Novi Sad), HCZ (Zaječar), Streetcore Unity (Niš), Sufferings The Price (Niš), Bi Tange(Niš). Aprila 2020, izdalu su album prvenac pod nazivom Descend. Bend čine: Dušan Mirović (vokal), Đorđe Baba Milkić (gitara), Marko Marčić (gitara), Lazar Lazić (bass gitara), Nikola Vidanović (bubanj).

Iste večeri od 21 sat sledi nastup Black Metallica tribute benda, osnovanog 2016. godine od strane iskusnih muzičara i velikih fanova Metalike. Odlično sviračko umeće svih članova, energičan scenski nastup i gotovo neverovatna fizička sličnost frontmena benda sa Džejmsom Hetfildom iz Metalike, vrlo brzo su učinili da ovaj bend postane najtraženiji Metallica tribute bend sa dosta rasprodatih koncerata širom Evrope! Samo u 2019. godini bend je imao po nekoliko koncerata u Sloveniji, Hrvatskoj, Italiji, Austriji, Rumuniji, Bugarskoj, Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Švajcarskoj.

Od 22 sata nastupa Mortal Kombat, metal/pank bend iz Beograda, oformljen 2009. godine, baziran na tvrdom zvuku i provokativnim tekstovima koji na satiričan način opisuje svoje viđenje modernog društva i okruženje u kome živimo. Mortal Kombat trenutno promoviše svoj četvrti studijski album „Decenija” koji je besplatno dostupan za download na oficijalnoj internet prezentaciji benda. Pesme po kojima se bend Mortal Kombat prepoznaje jesu: Nemoj biti emo, Devedesete, Hipsteri, Evrovizija, Post’o sam metalac i Teški metal.

Od 23:15 do 00:45 je koncertni nastup grupe NEGATIVE

Grupa NEGATIVE je protekle godine proslavila 20 godina na sceni. Okupili su se 1999. godine. Ivana Peters (devojačko Pavlović) je nakon raspada grupe TAP 011 odlučila
da krene da se bavi muzikom koja je daleko više u njenoj prirodi. Srećom naleće na klince iz kraja sa kojima se dogovara da napravi nekoliko zajedničkih proba. Tako je nastala grupa NEGATIVE. U decembru 1999. je izašao i njihov prvi album takodje nazvan Negative. Bili su potpuno osveženje na tadašnjoj muzičkoj sceni Srbije. Poneseni dobrom energijom 2001. ulaze u studio i snimaju svoj drugi studijski album ”Ni ovde ni tamo” koji izdaju za PGP i nastavljaju sa redovnim koncertnim aktivnostima. U februaru 2004. godine neplanirano se pojavljuju na Beoviziji sa pesmom ”Zbunjena” i pobedjuju. Zbunjena postaje instant hit i samo nekoliko meseci kasnije pojavljuje se album ”Tango” koji prikazuje bend u jednom daleko zrelijem svetlu i novom stilizovanijem imidžu, a time i svakako podiže njihovu
popularnost. U narednom periodu sledi turneja za vreme koje sviraju u skoro svim većim gradovima Srbije, BiH i CG. U tom trenutku uveliko uživaju status jednog od najmoćnijih i najenergičnijih LIVE bendova sa ovih prostora. Januara 2009. u idealnim studijskim uslovima, svirajući kao na probi, nastaje ”Spusti me na zemlju” Usledili su mnogobrojni koncerti ali nažalost u jednom momentu sve staje zbog Ivaninog zdravstvenog stanja i grupa odlazi na još dužu pauzu. Srećom Ivana se oporavlja u potpunosti i oni sviraju povratnički koncert 2019. na Beogradskom Beer Fest-u pred možda najvećom publikom u karijeri. U 2020. i 2021. period izolacije i smanjenog kretanja koristili su da se, kada je to bilo moguće, okupe u prostoriji za vežbanje i prave nove pesme. Sada već postoji dovoljno pesama da se uđe u profesionalni studio i snimi 5. studijski album grupe Negative. U planu je 10 novih pesama koje će biti u jedinstvenom muzčkom stilu po kojem je grupa regionalno prepoznatljiva, a nakon toga će uslediti i turneja povodom 25. godina benda. Bend nezvanično priča i o potencijalnom izdanju za 25ogoišnjicu, za koji bi izdvojili 25 najlepših pesama sa svih prethodnih albuma, sa malo izmenjenim aranžmanima.