1. maj novi rok za završetak Tvrđavskog mosta

novi rok
Foto: Naissus.info

1. maj 2021. godine je novi rok koji je dobila građevinska firma zadužena za rekonstrukciju mosta kod Tvrđave, prenosi TV Zona plus.

Most kod Tvrđave ni posle skoro godinu dana od početka rekonstrukcije nije završen. Građevinskoj firmi dat je novi rok, a razlog za kašnjenje je to što je ova firma radila na izgradnji kovid bolnica. S obzirom na to da su bolnice završene, firma ima rok do 1. maja da završi most i ceo trg. Ukoliko se to ne desi, biće puštene bankarske garancije od 50 miliona, navela je gradonačelnica. Sotirovski je najavila i rekonstrukciju ulaza u podzemni prolaz.

Podsetimo, fontana kod Tvrđavskog mosta, koja je deo arhitektonsko-urbanističkog rešenja uređenja Trga kralja Milana završena je sredinom decembra. Većnik Nenad Stanković tada je rekao da se očekuje da most bude završen do kraja godine.

U okviru ovog projekta predviđena je rekonstrukcija Tvrđavskog mosta i centralnog gradskog trga. Park u ulici 7. juli dobio je nov izgled, a deo ulice postao je pešačka zona.

Ipak, ono što privlači najviše pažnje jeste rekonstrukcija mosta, koja traje od 2. marta 2020. godine. Tada je najavljeno da će radovi trajati četiri meseca. Za rekonstrukciju je izdvojeno 60 miliona dinara.

Na to koliko dugo traje rekonstrukcija ukazali su i članovi Urbane Gerile.

12. oktobra 2020. Niš je ušao u Ginisovu knjigu rekorda u kategoriji “Najduže trajanje rekonstrukcije mosta do 50 metara“.

“Na Dan oslobođenja Niša u Drugom svetskom radu, predstvnici Ginisove knjige rekorda posetili su Niš kako bi dodelili prvo Ginisovo priznaje našem gradu”, pišu gerilci.

Ekipa Urbane gerile Niš bila je domaćin predstavnicima Ginisove knjige rekorda. Njihov zadatak je da plakete povodom ovog rekorda, koji nije zabeležen u svetu, uruče predstavnicima Direkcije za izgradnju, kao i Gradskom veću i gradonačelnici, navode.

Najduže trajanje rekonstrukcije mosta do 50 metara je 222 dana, 23 sata i 23 minuta. Rekord je postigla Direkcija za izgradnju grada Niša. 

 

Dostava hrane u Nišu