Završena fontana kod Tvrđavskog mosta, dok rekonstrukcija mosta i dalje traje

fontana kod tvrđavskog mosta
Foto: Dragana Sotirovski Zvanična stranica, Facebook

Fontana kod Tvrđavskog mosta, koja je deo arhitektonsko-urbanističkog rešenja uređenja Trga kralja Milana završena je i puštena u probni rad.

Informacija da je fontana kod Tvrđavskog mosta završena objavljena je na zvaničnoj Facebook stranici gradonačelnice. “Fontana koja je puštena u probni rad izazvala je veliko interesovanje Nišlija. Radovi na izgradnji fontane su završeni i izvođač radova je započeo ispitivanje programa rada fontane. Večeras će biti obavljena i proba svetlosnih efekata”, navodi se.

Foto: Dragana Sotirovski, Facebook

U okviru ovog projekta predviđena je rekonstrukcija Tvrđavskog mosta i centralnog gradskog trga. Park u ulici 7. juli dobio je nov izgled, a deo ulice postao je pešačka zona.

Ipak, ono što privlači najviše pažnje jeste rekonstrukcija mosta, koja traje od 2. marta ove godine. Tada je najavljeno da će radovi trajati četiri meseca. Za rekonstrukciju je izdvojeno 60 miliona dinara.

Na to koliko dugo traje rekonstrukcija ukazali su i članovi Urbane Gerile.

12. oktobra 2020. Niš je ušao u Ginisovu knjigu rekorda u kategoriji “Najduže trajanje rekonstrukcije mosta do 50 metara“.

“Na Dan oslobođenja Niša u Drugom svetskom radu, predstvnici Ginisove knjige rekorda posetili su Niš kako bi dodelili prvo Ginisovo priznaje našem gradu”, pišu gerilci.

Ekipa Urbane gerile Niš bila je domaćin predstavnicima Ginisove knjige rekorda. Njihov zadatak je da plakete povodom ovog rekorda, koji nije zabeležen u svetu, uruče predstavnicima Direkcije za izgradnju, kao i Gradskom veću i gradonačelnici, navode.

Najduže trajanje rekonstrukcije mosta do 50 metara je 222 dana, 23 sata i 23 minuta. Rekord je postigla Direkcija za izgradnju grada Niša. 

Rekonstrukcija kasni jer izvođači grade kovid bolnice

Većnik Nenad Stanković rekao je da je razlog za kašnjenje to što ista kompanija koja radi rekonstrukciju, radi i na izgradnji kovid bolnica u Srbiji. Radnici bi uskoro trebalo da se vrate i završe preostali posao- popločavanje mosta granitom. Očekuje se da most bude završen do kraja godine.