Predlog Gradskog veća: Umanjenje kirije za ugostitelje koji posluju u gradskim lokalima

predlog gradskog veća
Foto: Ilustracija, Unsplash

Predlog Gradskog veća da ugostiteljima koji plaćaju zakup lokala Gradu u narednoj godini kirija bude umanjena, razmatraće se na današnjoj sednici.

Ukoliko odbornici Skupštine grada danas prihvate predlog Gradskog veća, ugostitelji će sledeće godine kiriju plaćati manje. Predloženo je d kirija u prvih pet meseci 2021. godine bude prepolovljena.

“Grad je dao takvu inicijativu zbog otežanog poslovanja privrednika u mesecima epidemiološke krize. Zakupa za celu narednu godinu zbog korone biće oslobođen “Nišvil džez muzej”, navode iz Grada.

Bojan Mitić, predsednik Udruženja ugostitelja Niša, ranije je izjavio da “država mora da preuzme odgovornost za opstanak ugostiteljstva”.

“Da bi se sprečio kolaps ugostiteljstva i da bi zaposleni sačuvali radna mesta, potrebno je da država interveniše sa značajnijim merama u ovom sektoru”, rekao je on.

S obzirom na godinu dana stagnacije, dodao je Mitić, ugostiteljstvo će tek 2023. godine početi polako da ostvaruje profit. “Narednu godinu, ako se izborimo s pandemijom, i 2022. potrošićemo na lečenju rana i vraćanju dugova nastalih ove godine”.

Podsetimo, prethodni Gradski štab za vanredne situacije oslobodio je zakupce gradskih lokala plaćanja kirije za april, maj i jun. Međutim, nedavno je Gradsko veće odlučilo da tu odluku preinači. Zakupci gradskih lokala ipak će morati da isplate novac. Njima je omogućeno da to urade odjednom u celom iznosu, ili na rate od 1. decembra do 31. maja naredne godine.

Razlozi su prazna kasa, pa će Grad na ovaj način dobti oko 50 miliona dinara. Kako je gradonačelnica izjavila, odluka o oslobađanju od plaćanja zakupa doneta je na početku epidemije, kada se nije znalo koliko novca će otići iz budžeta.

Global Digital Clinik