Život u antičkom Nišu: Mozaici, bogate trpeze i zabave

Nekoliko desetina Nišlija dobilo je priliku da, u organizaciji EU info kutka, obiđe, uz stručno vođenje, značajne istorijske lokalitete koji datiraju iz antičkog preioda – Medijanu i Tvrđavu

Nišlije prošetale dalekom istorijom svog grada

Kroz priču arheologa i višeg kustosa Narodnog muzeja u Nišu Vesne Crnoglavac, Nišlije su saznale kako se živelo u antičkom Naisu.

Šetnjom kroz antički Niš videli su ostatke mozaika i prostorije u kojima su državnici obavljali svoje poslove, ali i uživali u zabavama, bogatoj trpezi i razonodi kada su odmarali od državničkih poslova.

Mozaici arheološko nalazište Medijana, Niš
Mozaici, arheološko nalazište Medijana, Niš

Mozaik Meduze u Medijani

“Ovaj kompleks podigao je car Konstantin Veliki koji je oko 280. godine rođen u tadašnjem Naisusu u kome provodi svoje prve godine života. Osim što je značajan po tome što je povratio značaj Rimskog carstva i konsolidovao crkvu, Konstantin je ukrasio Naisus mnogim velelepnim zgradama koje su omogućile boravak i uživanje vladarima”, kazala je Crnoglavac okupljenima u Medijani.

Šetnja kroz antički Niš

Posetioci, koji su u organizaciji EU info kutka obišli Medijanu, videli su i očuvane olovne cevi kojima je dopremana voda u antičkom periodu.

“Očuvano je oko 1000 kvadrata najkvalitetnijeg mozaika poput onog koji je oslikan glavom Meduze koji se nalazio u centralnoj sobi vladara kako bi, verovalo se, štitio domaćina od loših uticaja”, navela je Crnoglavac.

 

Na Viniku i deo oko Paliluske rampe živeo bogatiji sloj

Šetnja kroz antički Niš nastavljena je u Tvrđavi uz vođenje arheologa Zavoda za zaštitu spomenika Tonija Čerškova gde su posetioci obišli ostatke antičkih termi i bazilike.

Saznali su da su ostatke Jupiterovog hrama kroz istoriju Turci koristili za čuvanje baruta, a u 20. veku čak kafedžije za hlađenje pića.

Šetnja kroz Tvrđavu
Šetnja kroz Tvrđavu

“Tvrđava je u prvom veku služila isključivo za potrebe vojske, narod je živeo izvan utvrđenja, a bogatiji sloj na mestima povoljnijim za život koja su se nalazila na sadašnjem Viniku ili delu oko Palilulske rampe”, istakao je arheolog govoreći o tadašnjim prilikama na ovim prostorima.

Osvrćući se na rimske nekropole, Čerškov je kazao da su “Rimljani ljude sahranjivali pored puta”.

Nišlije prošetale dalekom istorijom svog grada
Nišlije prošetale dalekom istorijom svog grada

“Šetnja kroz antički Niš” je samo jedna od poseta važnim lokalitetima i spomenicima kulture u Nišu koje EU info kutak organizuje ove godine u želji da se Nišlije bliže upoznaju sa istorijom i identitetom svog grada, a u okviru obeležavanja Evropske godine kulturnog nasleđa 2018.