Zimski uspon planinara “Preslap” na Musalu

Preslap
Zimski uspon na Musalu; Foto: Planinarsko društvo "Preslap"

Planinarsko društvo „Preslap“ uspešno je organizovalo zimski uspon na vrh Musala (2925 m), najvišu tačku planine Rile, Bugarske i čitavog Balkanskog poluostrva. Članovi i prijatelji Planinarskog društva „Preslap“, njih pedesetak iz Srbije, Španije, Bugarske i Makedonije, proveli su dva sadržajna i ispunjena dana na čudesnoj planini Rili.

Preslap
Foto: Planinarsko društvo “Preslap”

Ova akcija bila je prva od pripremnih akcija za učešće na ekspedicijama i visokogorskim akcijama širom Evrope i sveta, na kojime će učestvovati članovi Planinarskog društva „Preslap“ i njihovi prijatelji. Vrlo uskoro smenjivaće se, kao na traci, ekspedicije na Andima, na Elbrusu, na Mon Blanu, u Japanu, visokogorske akcije na Julijskim Alpima, na Cugšpicu i Grosglokneru.

Priprema za naredne ekspedicije

Izdvojićemo, ipak, 17-godišnju Nevenu Lekić, koja već ima zavidne visokogorske uspehe, potom Anitu Živković, kojoj je izlazak na Musalu bio prvi visokorski uspon ikada, zatim neumornu Jelenu Ilić, ili Ivana Veljovića koji je na ovoj akciji proslavio 18 godina bavljenja planinarenjem.
Šta tek reći za Dragana Radivojevića koji se uveliko priprema za Mon Blan, a na najvišem vrhu Alpa se njegove ambicije sigurno neće iscpeti.
Put Mon Blana ovog leta kreće i uporna Dragana Milojević.
Na Elbrus idu Saša Stevanović i Nenad Stojanović.
Na Fudži kreće Jasminka Nikolov, a na Ande ide Valentina Zareva.
Junakinje grada Niša, pravi primer kako se radi sa najmlađima – Dušica Buca Živković i Ana Palamarević naravno da ne propuštaju ovakve visokogorske ugođaje, a s jeseni njih dve penjaće se na Grosglokner.
Deo ove čudesne družine je i Žika Branković, koji zbog lakše povrede nije mogao da se penje na Musalu, ali i Žika će posle Elbrusa, ove godine otići na Mon Blan.

Zimski uspon na Musalu dobra je prilika da učesnici ovih ekspedicija, ali ne samo oni, provere svoju psihofizičku spremu, veštinu kretanja u snegu i ledu, korišćenje dereza, tehniku „otpenjavanja“, kretanje u grupi.

Preslap
Foto: Planinarsko društvo “Preslap”

Planina Rila zimi može biti podjednako surova kao, recimo, Elbrus tokom leta. Ipak, Rila ponekada, ali baš retko, može planinare dočekati srdačnom dobrodošlicom i usred februara, da ne bude previše hladno, a da celokupan ogromni masiv Rile bude suncem okupan.

“Planinari su imali idealne uslove za uspon na Musalu, a opet je bilo dovoljno prostora i izazova za proveru spremnosti i korišćenja opreme”, kaže Miroslav Dokman

Na samom vrhu Musala temperatura je bila koji podeok ispod nule, što je omogućilo da se planinari na krovu Balkana zadrže dobrih pola sata, fotografišu i odmore pred spuštanje sa vrha.

Velike zasluge za održavanje ovog uspona pripadaju i vrhunskim sportistkinjama Srbije, Valentini Zarevoj i Jasminki Nikolov, koje su inicirale da ova akcija bude naknadno uvrštena u plan Planinarskog društva „Preslap“ za 2018. godinu.

Vodiči na stazi bili su Miroslav Dokman, Cvetan Cekov, Slobodan Vasković i Nenad Stevanović.

Global Digital Clinik