Zbog pandemije u Srbiji ugašeno oko 200 turističkih agencija

ugašeno turističkih agencija
Foto: Ilustracija, Unsplash

Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) upozorilo je  da je zbog krize koju je izazvala pandemija ugašeno mnogo turističkih agencija.

Do sada je ugašeno oko 200 turističkih agencija, saopšteno je iz UTAS. Ističu da će se taj broj povećavati jer Ministarstvo finansija i dalje izbegava da im pomogne iako su među delatnostima koje beleže najveće gubitke.

Ovo udruženje je podsetilo da zamenska putovanja i povraćaj novca putnicima zavise od opstanka agencija. Zato je još važnije da turističke agencije dobiju bespovratna sredstva kako bi očuvale poslovanje.

“Ne razumemo zašto država izbegava da pomogne onima koji beleže gubitke veće od 90 odsto. Od nas zavisi i povraćaj novca građanima Srbije koji su uplatili putovanja pre početka krize”, navodi se u saopštenju UTAS-a.

Prema podacima Agencije za privredne registre, od 15. marta 2020. godine su izbrisane 94 agencije, od čega 20 organizatora putovanja. Rad je prekinulo 105 privrednih subjekata, medju kojima je 10 organizatora putovanja.

“Očekujemo da se problemi povećaju u februaru kada stiže plaćanje odloženih poreza i doprinosa koje agencije ne mogu da plate jer ne rade već skoro godinu dana. Ponovo apelujemo da se ovaj dug otpiše, da se dodeli jednokratna pomoć kao i drugim ugroženim kategorijama. Takođe i da se ubrza odobravanje kredita iz Fonda za razvoj čije sednice ponovo stagniraju”, istakao je UTAS.

Udruženje je pohvalilo mere kojima je država pomogla gradskim hotelima i najavljene subvencije za prevoznike jer je njihovo poslovanje takodje ugroženo, ali očekuje da se uvaže i njihovi argumenti koji su, kako je navedeno, bazirani na bilansima i činjenicama o gubicima.
 Izvor: Beta
Global Digital Clinik