Završeni prijemni ispiti za upis u IT, specijalizovana i bilingvalna odeljenja

Konačni rezultati 8. juna
Konačni rezultati 8. juna

U 14 gimnazija u Srbiji danas je održan prijemni ispit iz matematike za upis učenika u IT odeljenja – specijalizovana odeljenja za đake sa izraženim digitalnim kompetencijama.

Na prijemnom ispitu zadaci su bili srednjeg i naprednog nivoa, a za polaganje se prijavilo 2.789 učenika, navedeno je u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Kako se dodaje, učenici će posle četiri godine školovanja u specijalizovanim IT odeljenjima steći sva neophodna znanja i veštine za rad u IT industriji, ali biće i odlično pripremljeni za nastavak školovanja na nekom od fakulteta ili viših škola IT usmerenja.

Osim toga, dobiće i široko gimnazijsko znanje koje im omogućava da, ukoliko žele, nastave školovanje u nekom potpuno drugom pravcu.

U saopštenju se navodi i da će učenici ovladati svim osnovnim, ali i nekim naprednijim konceptima programiranja i upoznati se sa različitim pristupima rešavanju problema programiranjem.

Razumeće računarske mreže, mrežne slojeve i protokole i znati šta je potrebno da računarske mreže budu bezbedne.

Broj učenika, kao i u ostalim specijalizovanim gimnazijskim odeljenjima biće 20, ističe se u saopštenju u kom se dodaje da će se veći deo nastave takozvanih računarskih predmeta odvijati u grupama od 10 učenika.

Polaganje male mature

Bez obzira na ostvareni rezultat na prijemnom ispitu iz matematike đake zainteresovane za upis u IT odeljenja čeka i završni ispit koji je zakazan za 18, 19, 20. jun. To važi i za osmake koji su se opredelili za umetničke i muzičke škole, kao i za bilingvalna odeljenja koji su završili prijemne ispite.

U Nišu su osnovci konkurisali za upis u Umetničku i Muzičku školu, ali i za specijalizovana odeljenja u Prvoj niškoj gimnaziji “Stevan Sremac” u kojoj se nalazi filološko odeljenje, kao i dva specijalna odeljenja u Gimnaziji “Svetozar Marković” za darovite matematičare i učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku.

Učenici su konkurisali i za IT specijalizovana odeljenja u Gimnaziji “Bora Stanković”.

Bilingvalna odeljenja su u Prvoj niškoj gimnaziji “Stevan Sremac”, gde se deo nastave odvija  na nemačkom jeziku, potom u Gimnaziji “Bora Stanković”, deo nastave se izvodi na engleskom jeziku i u Gimnaziji “Svetozar Marković” gde se trećina nastave odvija na franacuskom i engleskom jeziku.

Odeljenje za darovite matematičare i učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku formiraće se u Gimnaziji “Svetozar Marković”, a odeljenje za računarstvo u Gimnaziji “Bora Stanković”.

Preliminarni rezultati prijemnih ispita biće objavljeni 6. juna, a dan kasnije 7. juna i rezultati prijemnih ispita za upis u umetničke škole. Konačni rezultati prijemnih ispita za sve ove škole biće objavljeni 8. juna.