Zamena individualnih kotlova uz novčanu pomoć Grada

zamena individualnih kotlova
Dimjaci privatnih kuća jedni su od najvećih zagađivača vazduha u Nišu. Foto: MIC

Zamena individualnih kotlova za grejanje na drva i ugalj, kotlovima na pelet i gas biće sufinansirana od strane Grada. Kako je najavljeno, narednog meseca biće raspisan konkurs.

Zamena individualnih kotlova biće finansirana sredstvima koje će obezbediti grad Niš i Ministarstvo zaštite životne sredine. Oni će finansirati 50 odsto vrednosti nabavke novih kotlova, a ostatak će platiti domaćinstva.

Tekst konkursa je u pripremi, i njime će biti predviđena dokumentacija koju će građani morati da podnesu prilikom prijave.

Ministarstvo rudarstva i energetike je odobrilo 57 miliona dinara za povećanje energetske efikasnosti vrtića „Leptirić“, srednje škole „Neimar“ i osnovne škole „Stefan Nemanja“. Iz gradskog budžeta će za tu namenu biti izdvojeno 52 miliona dinara.

Podsetimo, nedavno je JKP Gradska toplana preuzela je kotlarnicu na prirodni gas Univerzitetskog kliničkog centra.

“Na ovaj način će biti ugašeno šest velikih zagađivača vazduha u okruženju tog zdravstvenog centra”, rečeno je tada.

Time što je Toplana preuzela kotlarnicu UKC-a smanjujemo zagađenost vazduha i uvećavamo gradsku imovinu za 3,7 miliona evra. To je primer da država ne uzima samo, kako se može čuti, već i da vraća imovinu gradu, rekla je gradonačelnica Niša.

Grad Niš ima plan kako će poboljšati kvalitet vazduha, istakla je Sotirovski tada.