Toplana preuzela kotlarnicu UKC-a. Sotirovski: Smanjujemo zagađenost vazduha

toplana preuzela
Foto: Zvanični sajt Grada

JKP Gradska toplana preuzela je kotlarnicu na prirodni gas Univerzitetskog kliničkog centra. „Na ovaj način će biti ugašeno šest velikih zagađivača vazduha u okruženju tog zdravstvenog centra“, navode iz Grada.

Time što je Toplana preuzela kotlarnicu UKC-a smanjujemo zagađenost vazduha i uvećavamo gradsku imovinu za 3,7 miliona evra. To je primer da država ne uzima samo, kako se može čuti, već i da vraća imovinu gradu, rekla je gradonačelnica Niša.

Grad Niš ima plan kako će poboljšati kvalitet vazduha, istakla je Dragana Sotirovski.

Ona je navela da je već obavljen razgovor sa svim republičkim institucijama o konverziji njihovih kotlarnica sa čvrstog goriva na gas. Gradskim institucijama je dat nalog da to učine u najkraćem mogućem roku. Za te namene izdvojeno je 20 miliona dinara iz gradskog budžeta, navodi se na sajtu Grada.

Sotirovski je napomenula da će se na zaštiti životne sredine raditi sa građanstvom.

Zajedno sa državom će biti obezbeđeno sufinansiranje troškova za zamenu individualnih kotlova i prelazak na ekološki prihvatljiva goriva, najavljuje.

O sufinasiranju zamene kotlova individualnih ložišta govorio je energetski menadžer Grada Niša Bojan Gajić koji je rekao da će država i grad učestvovati sa polovinom troškova, kao i da se očekuju povoljniji uslovi za priključenje na toplovod Gradske toplane i mrežu gasovoda.

Kapacitet kotlarnice Univerzitetskog kliničkog centra do sada je korišćen sa 30 odsto. Preuzimanjem od strane Gradske toplane ti kapaciteti koristiće se racionalnije i doprineće smanjenju zagađenosti vazduha, kazao je Perišić.

Gradska toplana preuzimanjem kotlarnice povećaće svoje kapacitete za 13 odsto u odnosu na ukupnu instalisanu snagu. Smanjiće učešće mazuta i lož-ulja na manje od 4 odsto sa tendencijom potpunog prelaska na gas, napomenuo je direktor tog javno-komunalnog preduzeća.