Za praćenje kvaliteta vazduha na jugu Srbije 4,9 miliona od Ministarstva

kvaliteta vazduha
Foto: Pixabay, Ilustracija

Za potrebe praćenja kvaliteta vazduha u 2021. godini, Ministarstvo zaštite životne sredine izdvojilo je 25,5 miliona dinara, a od tog iznosa 4,9 miliona biće raspodeljeno institutima i zavodima na jugu Srbije, saopšteno je na sajtu tog Ministarstva.

Od 17 zavoda u Srbiji koji će dobiti novac 5 ustanova je sa juga Srbije, pa su sredstva opredeljenja za: Zavod za javno zdravlje Niš, Zavod za javno zdravlje Pirot, Zavod za javno zdravlje Leskovac, Zavod za javno zdravlje Vranje i Zavod za javno zdravlje u Prištini – Kosovska Mitrovica u ukupnom iznosu od 4.908.183 dinara, saopštavaju iz Ministarstva.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je istakla da je unapređenje kvaliteta vazduha u Srbiji jedan od glavnih prioriteta u ministarstvu koje vodi, a u tom smislu važnu ulogu ima državna mreža monitoringa kvaliteta vazduha.

„Cilj merenja je da utvrdimo kakav je trend u promenama kvaliteta vazduha i zato su nam dobijeni podaci od zavoda i instituta dragoceni, naročito kada uzmemo u obzir da ministarstvo ove godine, u okviru mera za poboljšanje kvaliteta vazduha, subvencioniše zamenu kotlova u toplanama, javnim ustanovama i individualnim ložištima. Već u sledećoj grejnoj sezoni imaćemo podatke u kojoj meri je napravljen pomak po pitanju poboljšanja kvaliteta vazduha u lokalnim sredinama u kojima realizujemo projekte“, rekla je Vujović.

Ona je objasnila da zavodi i instituti kontrolišu kvalitet vazduha na ukupno 37 mernih mesta, u okviru državne mreže monitoriga koja je uspostavljena Uredbom o utvrđivanju programa kontrole kvaliteta vazduha. Kvalitet vazduha se kontroliše prema utvrđenom broju i rasporedu mernih mesta, obimu, vrsti i učestalosti merenja.