Za dva dana više od 580 prijava rada na crno

Za dva dana više od 580 prijava rada na crno
Za dva dana više od 580 prijava rada na crno

U okviru projekta „Reci NE radu na crno“, koji sprovodi Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, pre dva dana aktivirana je besplatna telefonska linija za prijavu rada „na crno“.

“Za samo dva dana primljeno je preko 580 poziva, što znači da je medijska kampanja koja prati ovu akciju pokazala prve rezultate”, izjavio je vršilac dužnosti direktora Inspektorata za rad Stevan Đurović.

Od 110 obrađenih poziva, za 47 ima osnova da inspekcija rada izađe na teren i utvrdi pravo stanje.

U samo dve beogradske opšine u jednom danu, tokom 375 nadozora, inspektori rada zatekli su 137 radnika koja su radili na crno.

Inspektorat za rad nastavlja aktivan rad na suzbijanju sive ekonomije redovnim i vanrednim kontrolama, 24 sata dnevno

Tim povodom ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i v.d. direktora Inspektorata za rad Stevan Đurović razgovarali su sa inspektorima iz cele Srbije o dosadašnjim postignutim rezultatima, kao i o načinima za unapređenje njihovog daljeg rada.

Ministar Đorđević zahvalio je svim inspektorima na svemu što su do sada uradili istakavši da svi zajedno rade odličan posao koji ima veliku korist za državu, ali i za naše građane.

„Projekat „Reci NE radu na crno“ veoma je bitan za državu i njene građane, ali pokazuje i veliku odgovornost prema Kraljevini Norveškoj, koja je pomogla u samoj realizaciji ovog projekta. Ukoliko dobro uradimo ovaj projekat siguran sam da će nam se otvoriti i mnoge druge opcije za saradnju“, rekao je Đorđević.

On je doda da će se saradnja sa skandinavskim zemljama nastaviti na raznim projektima, jer Srbija ima podršku skandinavskih zemalja u želji da pokuša da ih kopira u onim sferama gde su one najbolje.

Vaš rad ogledalo je kako se država bori protiv sive ekonomije. On mora biti vidljiv, a država ponosna na vaše rezultate“, rekao je Đorđević.

Podsetimo, građani Srbije mogu anonimno, pozivom na broj 0800 300 307 da prijave ukoliko su radno angažovani bez zaključenog ugovora o radu, kao i svaku drugu nezakonitost u radu.