Da li uvesti pravo glasa sa šesnaest godina?

Evropska škola debate u Nišu, Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

„Da li mladi, stariji od 16 godina, treba da imaju pravo glasa?“ pitanje je koje će se postaviti na debati u okviru „Evropske škole debate“ u sali Skupštini grada Niša, u sredu 14. marta od 12 sati.

Ukoliko bismo tinejdžerima i tinejdžerkama dali pravo glasa, glasali bi isto kao i njihovi roditelji?

Učesnici polufinalne debate u Nišu su srednjoškolci i studenti iz Niša i Vranja koji su tokom prethodnih meseci u okviru EU projekta „EUTEKA – EU u vašoj biblioteci“ pohađali radionice o veštini debatovanja, argumentaciji i javnom nastupu, kao i o funkcionisanju Evropske unije, evropskim institucijama i procesu EU integracija.

Žiri u sastavu mr Rade Rajković, predsednik Skupštine Grada Niša, dr Boban Stojanović, profesor Ekonomskog fakulteta u Nišu i Miljana Pejić iz Otvorene komunikacije izabraće najveštije debatere koji će se potom takmičiti na finalnoj debati u Beogradu.

Debate za srednjoškolce i studente u okviru Evropske škole debate, osim u Nišu, biće organizovane i u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Novom Pazaru, zahvaljujući EU info centrima iz Beograda i Niša uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Global Digital Clinik