Treća sreća: Da Niš bude Evropska prestonica kulture 2025.

Nišvil, Foto: Nišvil
Džez festival Nišvil, Foto: Nišvil

Nišvil džez festival uputio je predlog Skupštini Grada Niša da na prvoj narednoj sednici donese Odluku o kandidaturi Grada Niša za Evropsku prestonicu kulture 2025. godine.

Nišvil po treći put pokreće inicijativu

Prethodne inicijative Nišvila  2011.  i 2014. koje su se odnosile na predlog kandidature Niša za 2021. godinu nisu naišle na razumevanje tadašnjih gradskih vlasti.

U međuvremenu je Novi Sad pobedio u trci za Evropsku  prestonicu  kulture za 2021. godinu zahvaljujući pre svega znanju i upornosti stručnog tima Exit festivala.

Direktor Nišvila Ivan Blagojević  kaže  da je procena Nišvila je da je sledeći termin pogodan za kandidaturu Niša ispred Srbije upravo 2025. godina.

„Procena Nišvila je da je sledeći termin pogodan za kandidaturu Niša kao Evropske prestonice kulture ispred Srbije biti upravo 2025. godina, kada se nadamo da će Srbija dvostruko ispunjavati uslove kandidature – i kao kandidat za članstvo a i kao tada ravnopravna članica EU“, kaže Blagojević.

Takođe, Nišvil predlaže da kompletnu investicionu komponentu projekta vodi Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj u Nišu.

„Dobro osmišljenim projektom moguće je da dobiti status Evropske prestonice kulture i uvećati gradski budžet za kulturu za 100 miliona eura što bi preporodilo infrastrukturu kulture grada a i obogatilo kulturnu ponudu umetničkim doživljajima tokom svih 365 dana. Takođe, predlog Nišvila je i da se obezbedi podrška gradova juga Srbije (Pirot, Leskovac, Vranje i Kruševac) kao partnera na projektu od čijih je gradonačelnika Nišvil dobio načelnu saglasnost prilikom pokretanja prethodnih incijativa”, zaključuje direktor Nišvila.