Vujović: Za bolji kvalitet vazduha u Nišu 15,6 miliona dinara

vujović bolji kvalitet vazduha niš
Foto:Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je da je za zamenu ložišta u domaćinstvima iz budžeta ministarstva Nišu dodeljeno 12 miliona dinara, a za projekte pošumljavanja i ozelenjavanja 3,64 miliona.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, kaže da su individualna ložišta jedan od većih izvora zagađenja.

“Želimo da pomognemo Nišlijama da pređu na ekološki čistije energente. Mi smo sredstva prebacili gradu, koji će uskoro raspisati konkurs za raspodelu subvencija građanima. Očekujem da će to u velikoj meri da doprinese da kvalitet vazduha bude značajno bolji. Takođe, kroz ozelenjavanje i novu sadnju, Nišlije će dobiti zelena ostrva i koridore na opštinama Pantelej i Palilula”, rekla je ministarka.

Ona je pozvala rukovodstvo Niša da prati i nove konkurse ministarstva, priprema projekte i da iskoristi podršku koju država nudi.

“U fokusu ministarstva koje vodim, ove godine je više nego ikad briga za čist vazduh i to je jedan od naših glavnih ciljeva. Zato smo, već na početku godine, po prvi put raspisali i sproveli konkurse za zamenu dotrajalih ložišta. Bili smo brzi, ali bio je i Niš”, navela je ministarka.

Ona je dodala da je u Nišu započet još jedan veliki projekat uz podršku kineskih partnera koji sprovodi Ministarstvo građevinarstva, a reč je o sanaciji i proširenju gradske deponije, s ciljem da postane regionalni centar.