Vozač autobusa koji je učestvovao u saobraćajnoj nesreći kod Donjeg Međurova pravosnažno osuđen na osam godina

vozač autobusa
FOTO: MUP Srbije, arhiva

Vozač autobusa M.Z. pravosnažno je osuđen na osam godina zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je život izgubilo osam putnika, a 30 je povređeno.

Vozač autobusa proglašen je krivim za izazivanje saobraćajne nesreće u Donjem Međurovu, a doneta je i pravosnažna presuda. Nesreća se dogodila 21. decembra 2018. godine. Podsećamo, sudarili su se voz i autobus.

“Nesporna je krivica vozača, nije se zaustavio, nije pogledao ni jednu nu drugu stranu. Ima propusta kod mašinovođe, ali to ne menja stvari. Sud je uzeo u obzir da se radi o profesionalnom vozaču. Autobus je bio pun putnika, dece. Jeste nehat, ali grubi nehat, bez obzira na olakšavajuće okolnosti nema osnova za manju kaznu od zakonskog maksimuma od osam godina”, glasila je presuda Osnovnog suda u Nišu, doneta u martu, prenosi Telegraf.

Okrivljeni i njegovi branioci uložili su žalbu, ali ju je Apelacioni sud odbacio.

U žalbi je bilo navedeno da sud nije uzeo u razmatranje sve dokaze, poput loše šreglednosti, propusta mašinovođe, ali i Železnica Srbije zbog nepostojanja “Trougla preglednosti” i svetlosne signalizacije.

U presudi Apelacionog suda navedeno je da ti propusti nisu uticali na mogućnost da vozač zaustavi autobus. Uviom u video zapis utvrđeno je i da se vozač nije uverio da može bezbedno da pređe prugu.

Apelacioni sud naveo je i propuste mašinovođe koji je vozio većom brzinom od dozvoljene, samo jednom upotrebio zvučni signal i krenuo kasnije sa kočenjem. Međuti, zaključeno je da njegovi propusti nisu osnovni uzrok nesreće.

 

Dostava hrane u Nišu