Vizitorski centar kod Cerjanske pećine gotov do kraja godine

Cerjanska pećina, centar za posetioce
Foto: www.ni.rs

Ukoliko vremenske prilike ne uspore radove, izgradnja vizitorskog centra kod Cerjanske pećine biće završena do kraja godine.

Ova poruka poslata je tokom posete gradonačelnika Niša, Darka Bulatovića i direktora Turističke organizacije Niš (TON), Uroša Parlića, radovima na izgradnji centra za posetioce kod Cerjanske pećine. Takođe je i najavljen početak radova i asfaltiranje dela puta koji vodi do pećine. Dužina deonice je 300 metara, a početak radova najavljen je za april sledeće godine.

Početak izgradnje centra za posetioce najavljen je sredinom godine, a u međuvremenu radovi su ušli u završnu fazu. Izgradnjom vizitorskog centra, jedna od najdužih pećina u Srbiji trebalo bi da postane pristupačnija turistima, čime bi se oživeo turizam u Cerjanskoj pećini, naveli su u TON-u ranije ove godine.

Projekat vredan gotovo 600 hiljada evra, dobrim delom je donacija Evropske unije. Investicija grada u izgradnju centra je oko 100 hiljada evra, stoji u saopštenju na zvaničnom sajtu Grada Niša.

Inače, Cerjanska pećina je druga najduža pećina u Srbiji. Nalazi se na oko 15 kilometara od Niša, a prema procenama geologa, nastala je pre dva miliona godina. Kraj pećine još uvek nije otkriven, a dužina istraženog dela iznosi nešto više od šest kilometara. Na zvaničnom sajtu Turističke organizacije Niš, stoji obaveštenje da Cerjanska pećina nije otvorena za turiste i da je pećinu moguće posetiti samo u pratnji profesionalnih speleo vodiča i u manjim grupama.