Virus se održava zbog vlažnog vremena: Danas 158 novozaraženih

20 časova
Branislav Tiodorović

Korona virus potvrđen je kod još 158 osoba. U Srbiji je hospitalizovano 1.456 ljudi, a od početka epidemije ukupno je testirano 831.677 osoba.

Još 158 ljudi je od jučerašnjeg preseka testirano pozitivno na korona virus, navodi se sa na sajtu covid19.rs. Za poslednja 24 časa testirana je 10.571 osoba, a preminulo je troje.

Nacionalna avio-kompanija „Er Srbija“ danas letom na relaciji Beograd–Tivat ponovo uspostavlja vezu sa Crnogorskim primorjem, a realizovaće se i prvi let iz srpske prestonice ka Podgorici. 23. avgusta ova kompanija obnoviće i liniju Niš-Tivat.

Za ulazak iz Srbije u Crnu Goru zasad je potrebno da putnici imaju negativan rezultat PCR testa na novi korona virus, ili pozitivan rezultat antitela klase IgG dobijen ELISA serološkim testom.

Smanjuje se broj pacijenata u kovid bolnicama, teških bolesnika na respiratorima, kao i broj umrlih, ali je i dalje veliki broj pregleda u kovid ambulantama.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da epidemiološka situacija ide na bolje, ali da je to što se ne smanjuje broj pregleda nešto što i dalje stvara nesigurnost. Prema njegovim rečima, za sada se nikakve nove mere ne predviđaju za naše građane koji dolaze iz drugih zemalja – niti karantin niti samoizolacija.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da ćemo za oko 15 dana moći da kažemo da li je situacija sa epidemijom pod kontrolom.

„Trenutna epidemiološka situacija u našoj zemlji je takva da smo na dobrom putu da dođemo do možda još boljih rezultata“, rekao je Tiodorović gostujući na TV Pink.

Kaže da se u kliničkim centrima i u bolnicama otpušta više bolesnika nego što se prima, ali da ima još uvek dosta pregleda.

„Vlažno vreme pomaže virusu da se održava, a pogotovo u onim sredinama gde se ne poštuju sve mere zaštite“, rekao je Tiodorović.

Izvor: Insajder