Vidovdanska akademija održana i ove godine u Sabornom hramu

Vidovdanska akademija
Foto: GP018

Tradicionalna Vidovdanska akademija održana je i ove godine u porti Sabornog hrama Silaska Svetog Duha. Akademija je održana uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva episkopa gospodina Arsenija.

U orhanizaciji ovogodišnje akademije učestvovao je Grad Niš zajedno sa Upravom niškog Sabornog hrama, Komandom Kopnene vojske Srbije i horom „Branko“.

Posetiocima se besedom obratio episkop niški gospodin Arsenije, a glavni besednik ove godine bila je vanredna profesorka Filozofskog fakulteta, dr Kristina Mitić.

Na ovoj svečanosti uručene su Vidovdanske nagrade „vitezovima znanja“, to jest đacima generacije osnovnih i srednjih škola. Takođe, najbolji studenti niškog Univerziteta primili su nagrade.

Svečanosti su prisustvovali đaci, studenti i roditelji, kao i predstavnici akademskog i kulturnog života Niša. Pored njih, prisutna su bila i sveštenstva, kao i predstavnici gradske uprave.

Niška crkveno-pevačka družina otvorila je manifestaciju himnom „Bože pravde“, pod vođstvom dirigenta gospođe Sare Cincarević i Vojnog orkestra Кopnene vojske Republike Srbije, kojim je dirigovao major Dejan Đorđević.