Veliki pad temperature: Kako nagle promene vremena utiču na zdravlje?

veliki pad temperature
Foto: Ilustracija, Unsplash

Ovog vikenda očekuje nas veliki pad temperature. Dok će danas biti najtopliji dan u godini, u subotu temperatura neće biti iznad 10 stepeni.

Današnjih 18°C podseća na pravo proleće, ipak još uvek nije vreme da spakujemo zimske jakne i obuću i zaboravimo ih do leta. Veliki pad temperature očekuje nas već u subotu, kada će najviša dnevna temperatura biti 8°C.

Da li nagla promena vremena utiče na ljude?

Promena vremena može značajno uticati na naše raspoloženje. Može izazvati smanjenje energije i radnih sposobnosti, pospanost, nesanicu, glavobolju. Promena vremena posebno pogađa osobe sa respiratornim i cerebrovaskularnim oboljenjima.

Zbog promene meteoroloških uslova našem organizmu potrebno je izvesno vreme da se adaptira, zavisno od svoje osetljivosti.

Naime, kada temperatura padne, krvni sudovi se kontrakuju da bi se smanjilo odavanje toplote. To povećava otpor u kardiovaskularnom sistemu, srce se dodatno opterećuje, a krvni pritisak raste.

Biometeorološka prognoza RHMZ-a za sutra predviđa nepovolјne biometeorološke prilike za hronično obolelele i osetlјive osobe.

Oprez se savetuje astmatičarima i kardiovaskularnim bolesnicima. Reumatski bolovi i poremećaji sna su očekivani kao meteoropatske reakcije. Svim učesnicima u saobraćaju se preporučuje maksimalna koncentracija.

Kako da se lakše izborite sa naglom promenom vremena?

  • Dovoljno sna – umoran čovek osetljiviji je na sve, pa i na promene vremena. Zato je zdrav san veoma važan za naš organizam. U snu se luče supstance koje snižavaju nivo hormona stresa, regulišu krvni pritisak, jačaju sve odbrambene mehanizme. U toku dana češće se odmarajte i relaksirajte.
  • Budite aktivni – dugoročno gledano, redovna fizička aktivnost jača organizam i pomaže mu da lakše izdrži razne napore i promene, pa i vremenske. Zato je važno kontinuirano vežbati, i to najmanje tri puta nedeljno. Kada zahladni preporučuje se šetnja i vežbe ali blažim tempom.
  • Svakodnevno provodite neko vreme na svežem vazduhu jer je to odličan način da se spreče intenzivne reakcije na promene vremena.
  • Redovno se tuširajte naizmenično toplom i hladnom vodom, posebno osobe sa niskim pritiskom.
  • Što više vitamina – da biste lakše podneli temperaturne oscilacije, pređite na laganu hranu, a smanjite upotrebu soli i začina ili ih potpuno izbacite iz upotrebe. Jedite što više svežeg voća i povrća i uzimajte dovoljno tečnosti.
  • Ako van kuće boravite duže vreme u toku dana, obucite se slojevito, vodeći računa da odeća bude od prirodnih materijala i prilagođena i za hladniji i topliji deo dana.
  • Ukoliko ne morate, nemojte izlaziti iz kuće u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima kada su niže temperature vazduha.
  • Ako imate hroničnu bolest, izbegavajte mogućnost stresa i strogo se pridržavajte propisane terapije. Ukoliko smetnje koje osećate duže traju i pojačavaju se, obratite se lekaru.
  • Pratite bioprognozu i ponašajte se u skladu sa uputstvima. Najvažnije od svega je da shvatite da je nagla promena vremena prolazna

Hidroterapija

Još jedan način kojim biste mogli da umanjite tegobe je hidroterapija.

Sastoji se od naizmeničnog tuširanja toplom i hladnom vodom. Tako se jača otpornost organizma na temperaturne promene.

Najpre na dva do tri minuta izložite telo mlazu tople vode, zatim se više minuta tuširajte hladnom ili barem mlakom vodom.

Ukoliko ste stariji ili imate srčanih tegoba, posavetujte se sa lekarom pre primene hidroterapije.