U planu otvaranje Svratišta za decu i Prihvatilišta za rad za decom koja su žrtve nasilja

svratište
Foto: prtsc:Ustanova Mara

Zamenica gradonačelnice Dušica Davidović kaže da bi u Nišu uskoro trebalo da budu otvoreni Svratište za decu i Prihvatilište za rad sa decom koja trpe najteže oblike nasilja. Ustanovi “Mara” koja je prerasla u Centar za pružanje usluga socijalne zaštite, biće namenjena veća sredstva u visini od 30 miliona dinara.  Prema njenim rečima novac će biti raspoređen za opremanje, adaptaciju i prilagođavanje za pružanje novih usluga.

Zamenica gradonačelnice Dušica Davidović kaže da je Grad Niš izradio i aplicirao za dva projekta kod Ministarstva pravde i švajcarske Vlade za koje očekuje da će “proći”, a samim tim bilo bi omogućeno pružanje i novih usluga socijalne zaštite do kraja ove godine. Decembra je u “Mari” otvoreno i prihvatilište za stare i odrasle a Davidovićeva ističe da je prikupljena kompletna dokumentacija za licenciranje ove usluge kod Ministarstva za boračka i socijalna pitanja.

“Dnevni boravak dece u “Mari , takođe je ono što smo uspeli da uradimo za nekoliko meseci. Uspeli smo da izradimo projekat, apliciramo prema Ministarstvu pravde kako bi se prostor koji je Grad obezbedio za otvaranje nove usluge Prihvatilišta kompletno opremio a po standardima koje propisuje nadležno ministarstvo. Uradili smo projekat, aplicirali prema švajcarskoj Vladi za otvaranje usluga Svratišta za decu ulice, takođe obezbeđen je i prostor u gradu”, kaže Davidovićeva.

Na sednici Gradskog veća usvojeno je i rešenje o programu rada sa finansijskim planom za ovu godinu za ustanovu “Mara”, pa su zbog novih usluga uvećana i sredstva u visini od 30 miliona dinara.

“Sredstva su opredeljena za ovu ustanovu zbog adaptacije, opremanja i prilagođavanja, kako bi pružila dve nove usluge, kao i za obezbeđivanje kadrova koji će raditi sa korisnicima”, navodi Davidovićeva.

Ona dodaje da će u narednom periodu biti fokusirani na rad sa decom koja su žrtve porodičnog nasilja. To će prema njenim rečima biti regulisano izmenom i dopunom Statuta “Sigurne kuće”, kojom će biti uvedena i nova usluga, prihvatilište, gde će se raditi sa decom koja trpe najteže oblike nasilja.